Murzynek czarno-biały.
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Murzynek czarno-biały.](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973521859.jpeg&w=3840&q=75)
Ciasto jak na murzynek ale lekko zmodyfikowane przeze mnie.Zamiast kremu można też użyć bitej śmietany.
0
0 / 0
Ciasto jak na murzynek ale lekko zmodyfikowane przeze mnie.Zamiast kremu można też użyć bitej śmietany.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
20 wódka
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna mleczna
1 kostka masło śmietankowe
2 szkl. mąka pszenna tortowa
5.50 szkl. cukier puder
0.50 szkl. woda
1 szkl. śmietana 18%
4 szt. jaja kurze całe
2 szt. cukier waniliowy
3 łyżka kakao decomorreno
7 łyżka cukier
Przygotowanie
Rozpuścić w rondelku margarynę,cukier,cukier waniliowy,wodę i kakao.
gotować 5 minut.
do wystudzonej masy dodać mąkę,jajka,proszek do pieczenia i starannie wymieszać.
przełożyć ciasto do tortownicy,wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
piec koło 50 minut w 180 stopniach.
po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwa krążki.
krem:
masło utrzeć z cukrem na puch,wciąż ucierając dodawać stopniowo śmietanę i alkohol.
przełożyć ciasto kremem.
można również polać ciasto polewą czekoladową i oprószyć wiórkami kokosowymi.