Murzynek

m7

Murzynka nauczyła mnie piec niedawno moja babcia. Uwielbiam to ciasto więc postanowiłam, że to będzie pierwsze które nauczę się piec. I tak tez się stało. Murzynek jest dobry na każdą okazję. I napewno wszystkim będzie smakować.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
198
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Murzynka nauczyła mnie piec niedawno moja babcia. Uwielbiam to ciasto więc postanowiłam, że to będzie pierwsze które nauczę się piec. I tak tez się stało. Murzynek jest dobry na każdą okazję. I napewno wszystkim będzie smakować.
16
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
2 łyżecz. soda oczyszczona
0.50 kostka margaryna palma
0.50 kostka margaryna
240 g serek waniliowy
2 szkl. mąka pszenna
1 szkl. mleko
1 szkl. cukier
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka dżem
2 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka cukier puder
2 łyżka margaryna mleczna
2 łyżka cukier
2 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka woda
Przygotowanie
Blache nasmarować cieńko margaryną, nałożyć folię aluminiową i ją również nasmarowac cieńką warstwa tak aby nie poprzerywać, dobrze po bokach zostawić sobie więcej folii żeby lepiej się ciasto wyciągało.
Do garnka wkładamy pół kostki margaryny i wsypujemy szklankę cukru i następnie mieszamy i rozpuszczamy na wolnym ogniu.
Do roztopionego cukru z margaryną dodać: 2 duże łyżki dżemu może być gruszkowy, 2 czubiate łyżki kaka, cukier waniliowy cały, szczyptę soli.Poczekać aż się wychłodzi.
Następnie do wystudzonego garna wbijamy 2 całe jaja i przygotowujemy szklankę mąki. Wszystko dokładnie wymiksować mikserem i powoli dosypywac mąkę. Miksując dosypujemy kolejna szklankę mąki i szklankę mleka na raz. Oraz do odrobiny mąki w szklance dodać 2 płaskie łyżeczki małe sody oczyszczonej i powoli wsypać do garnka i wymiksować. Po zmiksowaniu wszystkiego opróżnić zawartość garnka na blachę. Dobrze rozłożone cisto na blasze wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. I zostawić na ok 50min. Po 50 minutach wyjmujemy cisto i pozostawiamy do wystudzenia.
Masa: do garnka dajemy pół margaryny do tego 3 duże łyżki cukru pudru i mieszamy to łyżką na puch w jedną stronę.Do wymieszanej margaryny z cukrem pudrem dodajemy po pól małej łyżeczki serka waniliowego cały czas mieszając w jedna stronę i uważać aby nie zobił się ser.
Przekroić ciasto na pół, spód można posmarować cienką warstwą dżemu truskawkowego aby cisto nie było mdłe i na drzemy dajemy masę rozsmarowaną na całej powierzchni, przykrywamy górą ciasta.
Polewa: do półlitrowego garnuszka dajemy: 2 łyżki margaryny mlecznej, 2 łyżki cukry zwykłego, 2 łyżki kakao i łyżkę wody. Garnuszek wstawiamy do garnka z gotującą wodą. Mieszać zawartość garnuszka do roztopienia. Po roztopieniu szybko polać górę ciasta i rozsmarować
Wartości odżywcze na porcję
Energia
198
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.