Murzynek

m7
Murzynek

1

0 / 0

Murzynka nauczyła mnie piec niedawno moja babcia. Uwielbiam to ciasto więc postanowiłam, że to będzie pierwsze które nauczę się piec. I tak tez się stało. Murzynek jest dobry na każdą okazję. I napewno wszystkim będzie smakować.

16

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

2 łyżeczka soda oczyszczona

0.50 kost. margaryna palma

0.50 kost. margaryna

240 g serek waniliowy

2 szkl. mąka pszenna

1 szkl. mleko

1 szkl. cukier

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

2 łyżka dżem

2 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka cukier puder

2 łyżka margaryna mleczna

2 łyżka cukier

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka woda

Przygotowanie


1

Blache nasmarować cieńko margaryną, nałożyć folię aluminiową i ją również nasmarowac cieńką warstwa tak aby nie poprzerywać, dobrze po bokach zostawić sobie więcej folii żeby lepiej się ciasto wyciągało.

2

Do garnka wkładamy pół kostki margaryny i wsypujemy szklankę cukru i następnie mieszamy i rozpuszczamy na wolnym ogniu.

3

Do roztopionego cukru z margaryną dodać: 2 duże łyżki dżemu może być gruszkowy, 2 czubiate łyżki kaka, cukier waniliowy cały, szczyptę soli.Poczekać aż się wychłodzi.

4

Następnie do wystudzonego garna wbijamy 2 całe jaja i przygotowujemy szklankę mąki. Wszystko dokładnie wymiksować mikserem i powoli dosypywac mąkę. Miksując dosypujemy kolejna szklankę mąki i szklankę mleka na raz. Oraz do odrobiny mąki w szklance dodać 2 płaskie łyżeczki małe sody oczyszczonej i powoli wsypać do garnka i wymiksować. Po zmiksowaniu wszystkiego opróżnić zawartość garnka na blachę. Dobrze rozłożone cisto na blasze wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. I zostawić na ok 50min. Po 50 minutach wyjmujemy cisto i pozostawiamy do wystudzenia.

5

Masa: do garnka dajemy pół margaryny do tego 3 duże łyżki cukru pudru i mieszamy to łyżką na puch w jedną stronę.Do wymieszanej margaryny z cukrem pudrem dodajemy po pól małej łyżeczki serka waniliowego cały czas mieszając w jedna stronę i uważać aby nie zobił się ser.

6

Przekroić ciasto na pół, spód można posmarować cienką warstwą dżemu truskawkowego aby cisto nie było mdłe i na drzemy dajemy masę rozsmarowaną na całej powierzchni, przykrywamy górą ciasta.

7

Polewa: do półlitrowego garnuszka dajemy: 2 łyżki margaryny mlecznej, 2 łyżki cukry zwykłego, 2 łyżki kakao i łyżkę wody. Garnuszek wstawiamy do garnka z gotującą wodą. Mieszać zawartość garnuszka do roztopienia. Po roztopieniu szybko polać górę ciasta i rozsmarować

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły