Mundialowe piłeczki

iwciaserce
Mundialowe piłeczki

0

0 / 0

Nie byłoby żadnego meczu, emocjonującego kibicowania, sławy znanych piłkarzy, a nawet ani jednego gola bez... piłki! Zatem, w każdej strefie kibica - organizowanej lub spontanicznej, osobistej lub rodzinnej, z przyjaciółmi lub drugą połówką - nie może zabraknąć mundialowych piłeczek: bułeczek z niespodzianką! Są one doskonałym pomysłem na urozmaicenie menu każdego prawdziwego kibica, a przy tym każdy może strzelić niesamowitego GOLA - trafiając piłeczką prosto do buzi! Smacznego!

21

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

25 dek. świeże drożdże

1.75 szkl. mąka lubella puszysta poznańska

1 szkl. mleko

0.50 łyżka cukier

1 łyżeczka bazylia, sól, pieprz do smaku

3 łyżka olej słonecznikowy

1 szcz. suszone oregano

1 szt. białko jaja kurzego

1 szt. ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

1 szt. filet z kurczaka

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. przyprawa papryka suszona

10 dek. ser żółty

1 szt. cebula

1 szt. papryka czerwona

6 szt. ogórki konserwowe krakus

1 szt. jogurt grecki

1 szcz. suszone oregano

1 szcz. bazylia, sól, pieprz do smaku

1 szcz. majeranek

1 szcz. majeranek

Przygotowanie


1

Przygotuj ROZCZYN z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 0,5 szklanki ciepłego (nieprzegotowanego) mleka. Niedbale wymieszaj składniki w dużej misce lub dużym garnku.

2

Zasłoń garnek/miskę z rozczynem czystym kuchennym ręcznikiem i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia.

3

W międzyczasie pokrój cebulę, czerwoną paprykę i ogórki w drobną kostkę. Zetrzyj ser na tarce. Wymieszaj składniki w osobnej misce.

4

Teraz powróć do tworzenia ciasta. Do wyrośniętego rozczynu dodaj łyżeczkę soli, 0.5 szklanki ciepłego mleka, resztę przygotowanej mąki, łyżkę oleju i przyprawy: pieprz, bazylię, majeranek i oregano. Wyrób ciasto tak, aby odchodziło od dłoni/łyżki.

5

Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 20 minut.

6

W międzyczasie pokrój filet z kurczaka w drobną kostkę. Oprósz mięso szczyptą soli, pieprzu i suszoną papryką (przyprawą).

7

Przełóż mięso na patelnię wraz z łyżką oleju i smaż pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.

8

Dodaj mięso z patelni do miski z pokrojonymi warzywami oraz serem. Polej farsz ketchupem i wymieszaj.

9

Przygotuj formę na ciasto (np. jak do pizzy) i wysmaruj ją 1 łyżką oleju.

10

Rwij niewielkie części ciasta. Spłaszcz je w dłoniach (na szerokość ok. 0,5-1 cm). I do tak spłaszczonego kawałka dodaj łyżkę farszu. Zamknij farsz w cieście i utwórz kulkę.

11

Stworzone kuleczki połóż na formie w dużej odległości od siebie. Posmaruj piłeczki białkiem kurzego jajka.

12

Włóż do rozgrzanego piekarnika (minimum 180 stopni) i piecz w temperaturze ok. 200-220 stopni Celsjusza. Piecz 20 minut.

13

W międzyczasie otwórz kubek z jogurtem i wsyp do niego szczyptę: soli, pieprzu, oregano, majeranku, bazylii oraz sprasowany świeży czosnek. Wymieszaj i przełóż do miseczki.

14

Przygotuj się na mecz: nastaw program, przynieś odpowiednie napoje i zrób miejsce na stole.

15

Wyjmij bułeczki z piekarnika i delikatnie przełóż na talerz. Ustaw na środku stołu przed największymi kibicami. Obok połóż miskę z sosem czosnkowym, w którym można maczać "mundialowe piłeczki"!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły