Muffiny z truskawkami

EkspertOdKuchni
Muffiny z truskawkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Muffiny z truskawkami to doskonała propozycja na szybki deser lub przekąskę. Idealnie sprawdzą się na spotkaniach z przyjaciółmi, piknikach czy przyjęciach rodzinnych. Z powodzeniem można je podać zarówno na ciepło, jak i na zimno, a ich słodki smak zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych. Puszyste babeczki w towarzystwie soczystych truskawek przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkich wypieków. Smacznego!

7

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

320 g mąka pszenna tortowa lubella

250 g truskawki

150 mleko

1 łyżecz. proszek do pieczenia

50 g cukier

50 olej

1 szczyp. sól

Przygotowanie


W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.

W drugiej misce łączymy mleko, jajko i olej. Wszystko przelewamy do składników suchych i mieszamy do połączenia się składników.

Do powstałej masy dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy.

Masę przekładamy do foremek na muffiny.

Do rozgrzanego piekarnika do 200°C wkładamy muffinki i pieczemy ok. 20 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

487

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

78

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły