Muffiny z truskawkami
EkspertOdKuchni
Muffiny z truskawkami to doskonała propozycja na szybki deser lub przekąskę. Idealnie sprawdzą się na spotkaniach z przyjaciółmi, piknikach czy przyjęciach rodzinnych. Z powodzeniem można je podać zarówno na ciepło, jak i na zimno, a ich słodki smak zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych. Puszyste babeczki w towarzystwie soczystych truskawek przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkich wypieków. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
487
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Muffiny z truskawkami to doskonała propozycja na szybki deser lub przekąskę. Idealnie sprawdzą się na spotkaniach z przyjaciółmi, piknikach czy przyjęciach rodzinnych. Z powodzeniem można je podać zarówno na ciepło, jak i na zimno, a ich słodki smak zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych. Puszyste babeczki w towarzystwie soczystych truskawek przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkich wypieków. Smacznego!
7
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
320 g mąka pszenna tortowa lubella
250 g truskawki
150 mleko
1 łyżecz. proszek do pieczenia
50 g cukier
50 olej
1 szczyp. sól
Przygotowanie
W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce łączymy mleko, jajko i olej. Wszystko przelewamy do składników suchych i mieszamy do połączenia się składników.
Do powstałej masy dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do foremek na muffiny.
Do rozgrzanego piekarnika do 200°C wkładamy muffinki i pieczemy ok. 20 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
487
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.