Muffiny z kakao i listkami melisy
AgnieszkaPiskorek
Śniadanie to najważnieszy posiłek dnia. W menu mojej rodziny znajdzie swoje zastosowanie kakao Deco Morreno. Żadne granulki czy mieszanki, tylko ciemne kakao bez sztucznych aromatów. Poprawia pracę mózgu i wydajność umysłową. Wiem, że to dobry wybór, ponieważ dodaje energii na długo. Jest ważnym składnikiem pierwszego posiłku. Moja śniadaniówka jest własnością uczennicy, absolwentki klasy "Ratownictwa medycznego". Jako matka czuwam nad dobrą kondycją całego organizmu córki. W śniadaniówce szkolnej swoje stałe miejsce mają owoce, nawadniające napoje "Kubuś" oraz czekoladowe muffinki z melisą - mojego wykonania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
149
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Śniadanie to najważnieszy posiłek dnia. W menu mojej rodziny znajdzie swoje zastosowanie kakao Deco Morreno. Żadne granulki czy mieszanki, tylko ciemne kakao bez sztucznych aromatów. Poprawia pracę mózgu i wydajność umysłową. Wiem, że to dobry wybór, ponieważ dodaje energii na długo. Jest ważnym składnikiem pierwszego posiłku. Moja śniadaniówka jest własnością uczennicy, absolwentki klasy "Ratownictwa medycznego". Jako matka czuwam nad dobrą kondycją całego organizmu córki. W śniadaniówce szkolnej swoje stałe miejsce mają owoce, nawadniające napoje "Kubuś" oraz czekoladowe muffinki z melisą - mojego wykonania.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. jaja l
4 łyżka kakao decomorreno
1 szkl. mleko
1 szkl. cukier
0.50 szkl. olej słonecznikowy
1 opak. polewa czekoladowa
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 pęcz. melisa
Przygotowanie
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia.
W kolejnym naczyniu roztrzepujemy mikserem jajka na masę. Nie przerywając ubijania, dodajemy mleko oraz olej.
Kolejny krok to łączenie mokrych i suchych składników. Wlewamy masę mokrą do suchej i dokładnie mieszamy. Dodajemy rozdrobnione listki melisy.
Masę przekładamy do papierowych papilotek i posypujemy deserowymi dropsikami czekoladowymi.
Do nagrzanego piekarnika do 200° wkładamy papilotki i pieczemy 10 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 180° i pieczemy 10-15 minut. Gotowe - smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
149
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Gluten
Jajka