Muffiny piernikowe z marmoladą
KamilaGuzik
Piernikowe muffiny kojarzą się z grudniem i świętami. To wyczekiwanie na ten magiczny czas mogą osłodzić mocno piernikowe i czekoladowe muffinki. Najlepsze z kawą w mroźne, zimowe popołudnia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
223
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Piernikowe muffiny kojarzą się z grudniem i świętami. To wyczekiwanie na ten magiczny czas mogą osłodzić mocno piernikowe i czekoladowe muffinki. Najlepsze z kawą w mroźne, zimowe popołudnia.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
4 łyżka kakao decomorreno
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szt. jajko
2 łyżka przyprawa do piernika
3 łyżka miód pszczeli
150 mleko
100 g cukier
6 łyżka olej
1 szt. dżem śliwkowy niskosłodzony
Przygotowanie
Wymieszać mokre składniki (jajko, mleko, olej, miód) z mokrym, a suche z suchymi (mąka, kakao itd.).
Połącz mokre i suche składniki.
Powstałą masę wlej (po jednej łyżce) do każdej foremki na muffiny.
Dodaj po łyżeczce dżemu do każdej foremki.
Zalej wnętrze foremek pozostałą masą (po łyżce na każdą).
Tak przygotowane muffiny wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na góra - dół.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
223
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.