Muffiny piernikowe z marmoladą

KamilaGuzik
Muffiny piernikowe z marmoladą

Średnia 0 / 0

Oceń!

Piernikowe muffiny kojarzą się z grudniem i świętami. To wyczekiwanie na ten magiczny czas mogą osłodzić mocno piernikowe i czekoladowe muffinki. Najlepsze z kawą w mroźne, zimowe popołudnia.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

4 łyżka kakao decomorreno

1.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szt. jajko

2 łyżka przyprawa do piernika

3 łyżka miód pszczeli

150 mleko

100 g cukier

6 łyżka olej

1 szt. dżem śliwkowy niskosłodzony

Przygotowanie


Wymieszać mokre składniki (jajko, mleko, olej, miód) z mokrym, a suche z suchymi (mąka, kakao itd.).

Połącz mokre i suche składniki.

Powstałą masę wlej (po jednej łyżce) do każdej foremki na muffiny.

Dodaj po łyżeczce dżemu do każdej foremki.

Zalej wnętrze foremek pozostałą masą (po łyżce na każdą).

Tak przygotowane muffiny wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na góra - dół.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

223

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły