Muffiny jajeczne

kontakt_1
Muffiny jajeczne

1

5 / 1

Żyjesz fit? Lubisz oryginalne przepisy? Koniecznie sprawdź naszą propozycję na przepyszne muffiny jajeczne z dodatkiem lubczyku, szczypiorku, czosnku, pora i sera brie. Proste w przygotowaniu, sycące i pełne smaku, sprawdzą się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Odżywiaj się zdrowo razem z nami!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

8 szt. jaja

100 ml mleko

1 łyżka oliwa z oliwek

1 szt. por

1 szt. ząbek czosnku

2 łyżka szczypiorek

1 łyżka lubczyk natka

100 g ser brie

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Nagrzej piekarnik do 180°C (góra–dół). Formę do muffinek wyłóż papilotkami lub posmaruj tłuszczem.

2

Na patelni rozgrzej oliwę lub masło klarowane. Wrzuć pokrojonego pora i smaż 3–4 minuty, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Odstaw do przestudzenia.

3

W misce roztrzep jajka z mlekiem. Dodaj sól i pieprz.

4

Do jajek dodaj podsmażonego pora z czosnkiem, szczypiorek, lubczyk oraz pokrojony ser Brie. Całość delikatnie wymieszaj.

5

Masę przelej do formy, wypełniając wgłębienia do ok. ¾ wysokości.

6

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20–25 minut, aż muffiny się zarumienią i urosną.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

215

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

12

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły