Muffiny czekoladowe
m7
Deser dla każdego, dla starszego i młodszego.
1
5 / 1
Deser dla każdego, dla starszego i młodszego.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
75 kefir
2 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szt. jajko
2 łyżka skrobia ziemniaczana
3 łyżka kakao decomorreno
10 dek. czekolada gorzka
25 dek. mąka pszenna tortowa lubella
10 dek. masło roślinne
10 dek. czekolada biała
Przygotowanie
Obie czekolady należy posiekać, masło roślinne rozpuścić. Mleko wymieszać z kefirem i jajkiem, wlać roztopione masło i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać ze sobą obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól i kakao, mieszankę wlać do mleka, jajka, kefiru i masła. Dosypać posiekane czekolady i całość delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
Foremki do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami z pergaminu( do kupienia w sklepach).
Ciasto wlewać do 3/4 wysokości każdej foremki.
Muffinki piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Można je robić z dowolnymi owocami.