Muffiny czekoladowe

m7

Deser dla każdego, dla starszego i młodszego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
201
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 1
Deser dla każdego, dla starszego i młodszego.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
75 kefir
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szt. jajko
2 łyżka skrobia ziemniaczana
3 łyżka kakao decomorreno
10 dag. czekolada gorzka
25 dag. mąka pszenna tortowa lubella
10 dag. masło roślinne
10 dag. czekolada biała
Przygotowanie
Obie czekolady należy posiekać, masło roślinne rozpuścić. Mleko wymieszać z kefirem i jajkiem, wlać roztopione masło i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać ze sobą obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól i kakao, mieszankę wlać do mleka, jajka, kefiru i masła. Dosypać posiekane czekolady i całość delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
Foremki do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami z pergaminu( do kupienia w sklepach).
Ciasto wlewać do 3/4 wysokości każdej foremki.
Muffinki piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Można je robić z dowolnymi owocami.