Muffiny czekoladowe

m7
Muffiny czekoladowe

Średnia 5 / 1

Oceń!

Deser dla każdego, dla starszego i młodszego.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

75 kefir

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szt. jajko

2 łyżka skrobia ziemniaczana

3 łyżka kakao decomorreno

10 dag. czekolada gorzka

25 dag. mąka pszenna tortowa lubella

10 dag. masło roślinne

10 dag. czekolada biała

Przygotowanie


Obie czekolady należy posiekać, masło roślinne rozpuścić. Mleko wymieszać z kefirem i jajkiem, wlać roztopione masło i wymieszać.

W drugiej misce wymieszać ze sobą obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól i kakao, mieszankę wlać do mleka, jajka, kefiru i masła. Dosypać posiekane czekolady i całość delikatnie wymieszać na jednolitą masę.

Foremki do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami z pergaminu( do kupienia w sklepach).

Ciasto wlewać do 3/4 wysokości każdej foremki.

Muffinki piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Można je robić z dowolnymi owocami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

201

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły