Muffiny czekoladowe

m7
Muffiny czekoladowe

1

5 / 1

Deser dla każdego, dla starszego i młodszego.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

75 kefir

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szt. jajko

2 łyżka skrobia ziemniaczana

3 łyżka kakao decomorreno

10 dag. czekolada gorzka

25 dag. mąka pszenna tortowa lubella

10 dag. masło roślinne

10 dag. czekolada biała

Przygotowanie


1

Obie czekolady należy posiekać, masło roślinne rozpuścić. Mleko wymieszać z kefirem i jajkiem, wlać roztopione masło i wymieszać.

2

W drugiej misce wymieszać ze sobą obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól i kakao, mieszankę wlać do mleka, jajka, kefiru i masła. Dosypać posiekane czekolady i całość delikatnie wymieszać na jednolitą masę.

3

Foremki do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami z pergaminu( do kupienia w sklepach).

4

Ciasto wlewać do 3/4 wysokości każdej foremki.

5

Muffinki piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Można je robić z dowolnymi owocami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

201

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły