Muffinki z żurawiną i pomarańczą
m7
Chciałam wykorzystać zapas żurawiny.. sposób idealny.. to muffinki
Wartości odżywcze na porcję
Energia
94
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chciałam wykorzystać zapas żurawiny.. sposób idealny.. to muffinki
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. przyprawa korzenna
60 g masło
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
0.66 szkl. cukier puder
1 szkl. mleko
1 szkl. żurawina suszona
1 szt. jajko
1 szt. pomarańcza
1 łyżka sok z cytryny
2 łyżka cukier brązowy
Przygotowanie
W misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Żurawinę osobno zalać sokiem z pomarańczy i odstawić na 30 minut żeby zmiękła i przeszła jej aromatem. Następnie wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia. Dodać żurawinę z sokiem z pomarańczy. Połączyć wszystko.
Wylać ciasto do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami lub do innych np silikonowych. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w 190C. Gdy lekko zaczną rosnąć posypać cukrem demedera. Po upieczeniu wystudzić zanim zacznie się pałaszować. Wyszło 30 sztuk.