0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Łyżeczka
soda oczyszczona
1 Łyżeczka
Przyprawa korzenna
60 Gramów
masło
2 Szklanki
mąka
0.66 Szklanki
cukier puder
1 Szklanka
mleko
1 Szklanka
żurawina suszona
1 Sztuka
jajko
1 Sztuka
pomarańcza
1 Łyżka
sok z cytryny
2 Łyżki
Cukier brązowy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. W misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Żurawinę osobno zalać sokiem z pomarańczy i odstawić na 30 minut żeby zmiękła i przeszła jej aromatem. Następnie wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia. Dodać żurawinę z sokiem z pomarańczy. Połączyć wszystko.
  2. Wylać ciasto do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami lub do innych np silikonowych. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w 190C. Gdy lekko zaczną rosnąć posypać cukrem demedera. Po upieczeniu wystudzić zanim zacznie się pałaszować. Wyszło 30 sztuk.

Opis

Chciałam wykorzystać zapas żurawiny.. sposób idealny.. to muffinki

Podobne przepisy

Odwrócone ciasto z jabłkami

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Odwrócone ciasto z jabłkami

Ciasteczka owsiane z dżemem

Przepis
Średni Do 40 min
Ciasteczka owsiane z dżemem

Odwrócone babeczki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Odwrócone babeczki

Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Ciastka owsiane z czekoladą

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Babka drożdżowa z bakaliami

Przepis
Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Gofry kakaowe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Gofry kakaowe

Wieniec drożdżowy z makiem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Wieniec drożdżowy z makiem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!