Muffinki z serkiem wiejskim

EkspertOdKuchni

Muffinki z serkiem wiejskim to wytrawna alternatywna dla klasycznej wersji na słodko. Połączenie serka wiejskiego, sera gorgonzola, jogurtu naturalnego, natki pietruszki i pistacji tworzy smaczne połączenie, które świetnie sprawdzi się jako śniadanie na słono, przekąska lub przystawka na różnego rodzaju imprezach. Możesz także dodać ulubione dodatki, takie jak szpinak, suszone pomidory lub kawałki oliwek, aby dostosować muffinki do swoich upodobań. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
529
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Muffinki z serkiem wiejskim to wytrawna alternatywna dla klasycznej wersji na słodko. Połączenie serka wiejskiego, sera gorgonzola, jogurtu naturalnego, natki pietruszki i pistacji tworzy smaczne połączenie, które świetnie sprawdzi się jako śniadanie na słono, przekąska lub przystawka na różnego rodzaju imprezach. Możesz także dodać ulubione dodatki, takie jak szpinak, suszone pomidory lub kawałki oliwek, aby dostosować muffinki do swoich upodobań. Smacznego!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g mąka pszenna tortowa lubella
200 g serek wiejski
100 g ser gorgonzola
200 g jogurt naturalny
50 oliwa z oliwek
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szt. natka pietruszki
50 g pistacje
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
W dużej misce mieszamy składniki suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia oraz według uznania pieprz i sól. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, zmielone pistacje i pokrojony drobno ser gorgonzola. Wszystkie składnik dokładnie mieszamy.
W osobnej misce mieszamy: serek wiejski, jajka, jogurt naturalny, oliwę, i rozgnieciony przez praskę czosnek.
Składniki z jednej miski przekładamy do drugiej (najlepiej „mokre” do „suchych”) i dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa.
Masę przekładamy do foremek muffinkowych do ¾ ich wysokości.
Muffinki wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy ok 25 minut.
Przed podaniem posypujemy zmielonymi pistacjami i natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
529
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.