Muffinki z serkiem wiejskim

EkspertOdKuchni
Muffinki z serkiem wiejskim

1

0 / 0

Muffinki z serkiem wiejskim to wytrawna alternatywna dla klasycznej wersji na słodko. Połączenie serka wiejskiego, sera gorgonzola, jogurtu naturalnego, natki pietruszki i pistacji tworzy smaczne połączenie, które świetnie sprawdzi się jako śniadanie na słono, przekąska lub przystawka na różnego rodzaju imprezach. Możesz także dodać ulubione dodatki, takie jak szpinak, suszone pomidory lub kawałki oliwek, aby dostosować muffinki do swoich upodobań. Smacznego!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g mąka pszenna tortowa lubella

200 g serek wiejski

100 g ser gorgonzola

200 g jogurt naturalny

50 oliwa z oliwek

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szt. natka pietruszki

50 g pistacje

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

W dużej misce mieszamy składniki suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia oraz według uznania pieprz i sól. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, zmielone pistacje i pokrojony drobno ser gorgonzola. Wszystkie składnik dokładnie mieszamy.

2

W osobnej misce mieszamy: serek wiejski, jajka, jogurt naturalny, oliwę, i rozgnieciony przez praskę czosnek.

3

Składniki z jednej miski przekładamy do drugiej (najlepiej „mokre” do „suchych”) i dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa.

4

Masę przekładamy do foremek muffinkowych do ¾ ich wysokości.

5

Muffinki wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy ok 25 minut.

6

Przed podaniem posypujemy zmielonymi pistacjami i natką pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły