Muffinki z porzeczkami
m7
Czas na porzeczki - muffiny, które zrobisz szybko i przyjemnie. Delikatne, maślane ciasto z kwaskowatymi owocami i chrupiącymi migdałami na wierzchu z pewnością Ci zasmakują.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
421
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Czas na porzeczki - muffiny, które zrobisz szybko i przyjemnie. Delikatne, maślane ciasto z kwaskowatymi owocami i chrupiącymi migdałami na wierzchu z pewnością Ci zasmakują.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
60 g masło
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. mleko
2 szt. jajko
0.50 szkl. migdały
0.50 szkl. cukier puder
0.50 szkl. maślanka
0.50 szkl. porzeczki czerwone
Przygotowanie
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i migdały. W drugim naczyniu mokre: utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka, mleko, maślankę. Mieszając już tylko łyżką dodawać stopniowo mąkę. Na koniec wmieszać owoce.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto i posypać migdałami. Piec w temperaturze 190ºC, około 25-30 minut. Studzić na kratce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
421
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.