Muffinki z jabłkami w karmelu i kruszonką

Lubella
Muffinki z jabłkami w karmelu i kruszonką

0

0 / 0

Muffinki z jabłkami w karmelu i kruszonką to idealny deser dla wielbicieli domowych wypieków o jesiennym aromacie. Z pewnością zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Gotowe babeczki świetnie smakują podane na ciepło, na przykład z kulką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany. Doskonale sprawdzą się na rodzinne spotkania, śniadanie czy jako słodka przekąska do kawy. Życzmy smacznego!

21

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Ciasto

1.50 szkl. mąka pszenna lubella

0.75 szkl. cukier biały

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. cynamon

0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa

0.50 szkl. masło roztopione

1 szt. jajko

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

1 szt. jabłko

Kruszonka

0.50 szkl. mąka pszenna lubella

0.25 szkl. cukier biały

50 g masło

1 szczyp. sól

Jabłka w karmelu

3 szt. jabłka

0.50 szkl. cukier

1 łyżecz. cynamon

0.25 łyżecz. gałka muszkatołowa

1 łyżecz. sok z cytryny

1 łyżka mąka pszenna lubella

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Zacznij od przygotowania jabłek w karmelu. Obierz jabłka i pokrój je w niewielką, równą kostkę.

2

W rondlu rozpuść masło i dodaj jabłka wymieszane z pozostałymi składnikami.

3

Smaż na średnim ogniu przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną, puszczą sok i całość zgęstnieje. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

4

Następnie przygotuj ciasto. Obierz jabłko i pokrój je w niewielką kostkę, wrzuć do miski.

5

Przesiej mąkę, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj z jabłkiem, używając rózgi, aż do uzyskania jednolitego ciasta.

6

Przygotuj kruche ciasto. Zagnieć dłonią składniki na kruszonkę, aż masa będzie przypominać mokry piasek.

7

Rozgrzej piekarnik do 180°C (tryb góra-dół).

8

Przygotuj duże foremki do muffinek o średnicy 9 cm.

9

Wlej dwie duże łyżki ciasta, następnie dwie łyżki jabłek w karmelu, a na koniec posyp obficie kruszonką.

10

Wstaw foremki na środkową półkę piekarnika i piecz przez 25 minut.

11

Po wyjęciu z piekarnika odstaw muffinki do wystygnięcia.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły