Muffinki z jabłkami w karmelu i kruszonką
Lubella
Muffinki z jabłkami w karmelu i kruszonką to idealny deser dla wielbicieli domowych wypieków o jesiennym aromacie. Z pewnością zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Gotowe babeczki świetnie smakują podane na ciepło, na przykład z kulką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany. Doskonale sprawdzą się na rodzinne spotkania, śniadanie czy jako słodka przekąska do kawy. Życzmy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Muffinki z jabłkami w karmelu i kruszonką to idealny deser dla wielbicieli domowych wypieków o jesiennym aromacie. Z pewnością zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Gotowe babeczki świetnie smakują podane na ciepło, na przykład z kulką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany. Doskonale sprawdzą się na rodzinne spotkania, śniadanie czy jako słodka przekąska do kawy. Życzmy smacznego!
21
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Ciasto
1.50 szkl. mąka pszenna lubella
0.75 szkl. cukier biały
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. cynamon
0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa
0.50 szkl. masło roztopione
1 szt. jajko
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
1 szt. jabłko
Kruszonka
0.50 szkl. mąka pszenna lubella
0.25 szkl. cukier biały
50 g masło
1 szczyp. sól
Jabłka w karmelu
3 szt. jabłka
0.50 szkl. cukier
1 łyżecz. cynamon
0.25 łyżecz. gałka muszkatołowa
1 łyżecz. sok z cytryny
1 łyżka mąka pszenna lubella
1 łyżka masło
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania jabłek w karmelu. Obierz jabłka i pokrój je w niewielką, równą kostkę.
W rondlu rozpuść masło i dodaj jabłka wymieszane z pozostałymi składnikami.
Smaż na średnim ogniu przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną, puszczą sok i całość zgęstnieje. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
Następnie przygotuj ciasto. Obierz jabłko i pokrój je w niewielką kostkę, wrzuć do miski.
Przesiej mąkę, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj z jabłkiem, używając rózgi, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
Przygotuj kruche ciasto. Zagnieć dłonią składniki na kruszonkę, aż masa będzie przypominać mokry piasek.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (tryb góra-dół).
Przygotuj duże foremki do muffinek o średnicy 9 cm.
Wlej dwie duże łyżki ciasta, następnie dwie łyżki jabłek w karmelu, a na koniec posyp obficie kruszonką.
Wstaw foremki na środkową półkę piekarnika i piecz przez 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw muffinki do wystygnięcia.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.