Muffinki Pina Colada
m7
Muffinki w wersji Pina colada z kokosem i ananasem idealnie sprawdzą się na spotkania z najbliższymi. Egzotyczne połączenie smaków na pewno ich zaskoczy a Ty wykonasz je bardzo szybko.
1
0 / 0
Muffinki w wersji Pina colada z kokosem i ananasem idealnie sprawdzą się na spotkania z najbliższymi. Egzotyczne połączenie smaków na pewno ich zaskoczy a Ty wykonasz je bardzo szybko.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
80 olej z pestek winogron
250 jogurt naturalny
1 łyżeczka proszek do pieczenia
190 g lubella mąka puszysta uniwersalna
60 g wiórki kokosowe
80 g cukier
340 g ananas
1 szt. jajko
1 łyżka rum
0.50 łyżeczka soda oczyszczona
Przygotowanie
W jednej misce łączymy suche składniki (mąka, wiórki, soda, proszek, cukier) a w drugiej mokre (jogurt, olej, jajko, rum). Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie mieszamy łyżką, by uzyskać w miarę jednolite, ale grudkowate ciasto.
Do ciasta dodajemy ananasa (odkładając tyle kawałków ile robimy muffinków w formie) i jeszcze raz mieszamy. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami i napełniamy do ok.3/4 wysokości. Wierzch posypujemy kokosem i układamy po kawałku ananasa. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20–25 min.