Muffinki panettone
Lubella
Panettone, słynne włoskie ciasto bożonarodzeniowe, kojarzy się z zapachem cytrusów, wanilii i bakalii. A co, gdyby zamknąć te smaki w poręcznej formie babeczek? Nasze muffinki panettone to doskonała opcja na świąteczny stół – lekkie, puszyste i pełne aromatów. Idealne na prezent, deser do kawy lub jako szybka przekąska w świątecznym biegu! Muffinki najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale możesz je przechowywać do 3 dni w szczelnym pojemniku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Panettone, słynne włoskie ciasto bożonarodzeniowe, kojarzy się z zapachem cytrusów, wanilii i bakalii. A co, gdyby zamknąć te smaki w poręcznej formie babeczek? Nasze muffinki panettone to doskonała opcja na świąteczny stół – lekkie, puszyste i pełne aromatów. Idealne na prezent, deser do kawy lub jako szybka przekąska w świątecznym biegu! Muffinki najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale możesz je przechowywać do 3 dni w szczelnym pojemniku.
14
Składniki
110 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna lubella
7 g drożdże instant
80 g cukier
80 g masło roztopione
120 ml ciepłe mleko
2 szt. jaja
1 szczyp. sól
1 łyżecz. skórka z pomarańczy
80 g rodzynki
50 g suszona żurawina
40 g kandyzowana skórka pomarańczowa
30 g orzechy włoskie posiekane
1 szt. cukier puder do dekoracji
100 ml rum
Przygotowanie
W małej miseczce namocz rodzynki i żurawinę w rumie (lub w ciepłej wodzie) na około 15 minut. Odcedź i osusz.
W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. W osobnym naczyniu połącz ciepłe mleko, roztopione masło, jajka, ekstrakt waniliowy oraz startą skórkę z pomarańczy. Powoli wlej mokre składniki do suchych, mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
Do ciasta dodaj rodzynki, żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczową i posiekane orzechy. Delikatnie wymieszaj, aby dodatki równomiernie rozłożyły się w cieście.
Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Wyłóż formę do muffinek papilotkami. Po wyrośnięciu podziel ciasto na 12 równych części i wypełnij foremki do 3/4 wysokości.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C (góra-dół) przez 20-25 minut, aż muffinki będą złociste i sprężyste. Sprawdź patyczkiem – jeśli jest suchy, muffinki są gotowe.
Po wystygnięciu posyp muffinki cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.