Muffinki panettone

Lubella
Muffinki panettone

0

0 / 0

Panettone, słynne włoskie ciasto bożonarodzeniowe, kojarzy się z zapachem cytrusów, wanilii i bakalii. A co, gdyby zamknąć te smaki w poręcznej formie babeczek? Nasze muffinki panettone to doskonała opcja na świąteczny stół – lekkie, puszyste i pełne aromatów. Idealne na prezent, deser do kawy lub jako szybka przekąska w świątecznym biegu! Muffinki najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale możesz je przechowywać do 3 dni w szczelnym pojemniku.

14

Składniki

110 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

250 g mąka pszenna lubella

7 g drożdże instant

80 g cukier

80 g masło roztopione

120 ml ciepłe mleko

2 szt. jaja

1 szczyp. sól

1 łyżecz. skórka z pomarańczy

80 g rodzynki

50 g suszona żurawina

40 g kandyzowana skórka pomarańczowa

30 g orzechy włoskie posiekane

1 szt. cukier puder do dekoracji

100 ml rum

Przygotowanie


1

W małej miseczce namocz rodzynki i żurawinę w rumie (lub w ciepłej wodzie) na około 15 minut. Odcedź i osusz.

2

W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. W osobnym naczyniu połącz ciepłe mleko, roztopione masło, jajka, ekstrakt waniliowy oraz startą skórkę z pomarańczy. Powoli wlej mokre składniki do suchych, mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.

3

Do ciasta dodaj rodzynki, żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczową i posiekane orzechy. Delikatnie wymieszaj, aby dodatki równomiernie rozłożyły się w cieście.

4

Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

5

Wyłóż formę do muffinek papilotkami. Po wyrośnięciu podziel ciasto na 12 równych części i wypełnij foremki do 3/4 wysokości.

6

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C (góra-dół) przez 20-25 minut, aż muffinki będą złociste i sprężyste. Sprawdź patyczkiem – jeśli jest suchy, muffinki są gotowe.

7

Po wystygnięciu posyp muffinki cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły