Muffinki nigelli
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Muffinki nigelli](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F10287-1702058200423.jpeg&w=3840&q=75)
Przeniesamowite babeczki rodem z u.K. Przepis zapożyczony wprost od bogini kuchni: nigelli lawson. Oczywiście całość w pełni wypróbowana i sprawdzona. Polecam!
1
0 / 0
Przeniesamowite babeczki rodem z u.K. Przepis zapożyczony wprost od bogini kuchni: nigelli lawson. Oczywiście całość w pełni wypróbowana i sprawdzona. Polecam!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
100 sok pomarańczowy
100 mleko pełnotłuste
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
2 łyżecz. proszek do pieczenia
75 g masło
250 g mąka pszenna tortowa
25 g migdały
75 g cukier
1 szt. pomarańcza
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. forma na 12 mufinów
Przygotowanie
Rozgrzejcie piekarnik do 200st. Rozpuście i ostudźcie masło. W dużej misce wymieszajcie mąkę, zmielone migdały, sodę, proszek do pieczenia, cukier i skórkę otartą z pomarańczy. W innym naczyniu wymieszajcie sok i mleko, wbijcie jajko,
A następnie dodajcie ostudzone i rozpuszczone masło. Płynne składniki dodawajcie do suchych, delikatnie mieszając widelcem. Ciasto będzie grudkowate, ale takie właśnie ma być: wszystko ma zostać ledwo , ledwo wymieszane.
Najważniejsze w cieście na mufiny jest to , żeby nie mieszać go za długo. Nałóżcie taką samą ilość ciasta do każdej z foremek i pieczcie przez 20min.
Podawajcie gdy są jeszcze ciepłe. Podałam składniki na 12sztuk.