Muffinki nigelli

m7
Muffinki nigelli

1

0 / 0

Przeniesamowite babeczki rodem z u.K. Przepis zapożyczony wprost od bogini kuchni: nigelli lawson. Oczywiście całość w pełni wypróbowana i sprawdzona. Polecam!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

100 sok pomarańczowy

100 mleko pełnotłuste

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

2 łyżecz. proszek do pieczenia

75 g masło

250 g mąka pszenna tortowa

25 g migdały

75 g cukier

1 szt. pomarańcza

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. forma na 12 mufinów

Przygotowanie


1

Rozgrzejcie piekarnik do 200st. Rozpuście i ostudźcie masło. W dużej misce wymieszajcie mąkę, zmielone migdały, sodę, proszek do pieczenia, cukier i skórkę otartą z pomarańczy. W innym naczyniu wymieszajcie sok i mleko, wbijcie jajko,

2

A następnie dodajcie ostudzone i rozpuszczone masło. Płynne składniki dodawajcie do suchych, delikatnie mieszając widelcem. Ciasto będzie grudkowate, ale takie właśnie ma być: wszystko ma zostać ledwo , ledwo wymieszane.

3

Najważniejsze w cieście na mufiny jest to , żeby nie mieszać go za długo. Nałóżcie taką samą ilość ciasta do każdej z foremek i pieczcie przez 20min.

4

Podawajcie gdy są jeszcze ciepłe. Podałam składniki na 12sztuk.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

179

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły