1

Składniki

100 Mililitrów
Sok pomarańczowy
100 Mililitrów
Mleko pełnotłuste
0.5 Łyżeczki
soda oczyszczona
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
75 Gramów
masło extra
250 Gramów
mąka pszenna tortowa
25 Gramów
migdały
75 Gramów
cukier
1 Sztuka
pomarańcza
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
Forma na 12 mufinów
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Rozgrzejcie piekarnik do 200st. Rozpuście i ostudźcie masło. W dużej misce wymieszajcie mąkę, zmielone migdały, sodę, proszek do pieczenia, cukier i skórkę otartą z pomarańczy. W innym naczyniu wymieszajcie sok i mleko, wbijcie jajko,
  2. A następnie dodajcie ostudzone i rozpuszczone masło. Płynne składniki dodawajcie do suchych, delikatnie mieszając widelcem. Ciasto będzie grudkowate, ale takie właśnie ma być: wszystko ma zostać ledwo , ledwo wymieszane.
  3. Najważniejsze w cieście na mufiny jest to , żeby nie mieszać go za długo. Nałóżcie taką samą ilość ciasta do każdej z foremek i pieczcie przez 20min.
  4. Podawajcie gdy są jeszcze ciepłe. Podałam składniki na 12sztuk.

Opis

Przeniesamowite babeczki rodem z u.K. Przepis zapożyczony wprost od bogini kuchni: nigelli lawson. Oczywiście całość w pełni wypróbowana i sprawdzona. Polecam!

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!