Muffinki jabłkowo-cynamonowe
m7
Banalnie proste, aromatyczne babeczki pachnące cynamonem i jesienią
Wartości odżywcze na porcję
Energia
343
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Banalnie proste, aromatyczne babeczki pachnące cynamonem i jesienią
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 szkl. cukier
1 szkl. mleko
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szt. jajko
3 szt. jabłka pokrojone w małą kostkę
2 łyżka cukier na kruszonke
4 łyżka masło
1 łyżka masło
2 łyżka mąka na kruszonkę
Przygotowanie
Jajko ubić z cukrem na puszysta białą masę.
kolejno dodawać resztę składników.
ciasto nakładać do blachy z dołeczkami (taka specjalna na muffinki) wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierowymi foremkami.
ciasto należy nałożyć do 3/4 wysokości blachy.
składniki na kruszonkę rozetrzeć w dłoniach, tak aby powstały małe grudki.
ciasto w blaszce obficie posypać kruszonką.
piec 25 min w temp 200 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
343
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.