Muffinki dyniowe z powidłami śliwkowymi
Łowicz
Muffinki dyniowe z powidłami śliwkowymi to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych składników. Są aromatyczne, wilgotne i wyjątkowo smaczne. Z pewnością przypadną do gustu fanom jesiennych smaków.
0
0 / 0
Muffinki dyniowe z powidłami śliwkowymi to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych składników. Są aromatyczne, wilgotne i wyjątkowo smaczne. Z pewnością przypadną do gustu fanom jesiennych smaków.
11
Składniki
75 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
300 g dynia
1 szt. pomarańcza
100 ml mleko
100 g masło
2 szt. jajka kurze
250 g mąka pszenna
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
150 g cukier trzcinowy
1 szt. budyń śmietankowy
150 g powidła śliwkowe łowicz
Przygotowanie
Dynię pokroić na kawałki, usunąć pestki i ułożyć na blasze do pieczenia skórą do dołu. Piec w temperaturze 180°C przez 35 minut, aż będzie miękka.
Upieczoną dynię obrać ze skóry i zmiksować blenderem z mlekiem i sokiem z pomarańczy na gładką masę.
Masło roztopić, wystudzić i wymieszać z jajkami i skórką pomarańczy. Dodać purée z dyni i dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Masę jajeczną wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem trzcinowym, solą oraz proszkiem budyniowym.
Do foremek na muffiny nałożyć ciasto. Na środek każdej porcji dodać łyżeczkę powideł śliwkowych.
Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180°C.