Muffinki dyniowe z powidłami śliwkowymi

Łowicz
Muffinki dyniowe z powidłami śliwkowymi

0

0 / 0

Muffinki dyniowe z powidłami śliwkowymi to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych składników. Są aromatyczne, wilgotne i wyjątkowo smaczne. Z pewnością przypadną do gustu fanom jesiennych smaków.

11

Składniki

75 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

300 g dynia

1 szt. pomarańcza

100 ml mleko

100 g masło

2 szt. jajka kurze

250 g mąka pszenna

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

150 g cukier trzcinowy

1 szt. budyń śmietankowy

150 g powidła śliwkowe łowicz

Przygotowanie


1

Dynię pokroić na kawałki, usunąć pestki i ułożyć na blasze do pieczenia skórą do dołu. Piec w temperaturze 180°C przez 35 minut, aż będzie miękka.

2

Upieczoną dynię obrać ze skóry i zmiksować blenderem z mlekiem i sokiem z pomarańczy na gładką masę.

3

Masło roztopić, wystudzić i wymieszać z jajkami i skórką pomarańczy. Dodać purée z dyni i dokładnie połączyć wszystkie składniki.

4

Masę jajeczną wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem trzcinowym, solą oraz proszkiem budyniowym.

5

Do foremek na muffiny nałożyć ciasto. Na środek każdej porcji dodać łyżeczkę powideł śliwkowych.

6

Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180°C.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły