Muffinki czekoladowe z kremem śmietanowym i dżemem truskawkowym

maspexdigital
Muffinki czekoladowe z kremem śmietanowym i dżemem truskawkowym

0

5 / 2

Pyszne, chrupiące zewnątrz, mięciutkie w środku — takie są idealne muffinki czekoladowe. Co powiesz na wersje z puszystą śmietanką i truskawkowym dżemem? Nie pożałujesz — prosto, szybko i smacznie!

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

2 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 szkl. mleko

150 g dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz

0.50 szkl. cukier trzcinowy

120 olej rzepakowy uniwersalny

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 łyżeczka soda oczyszczona

200 śmietana 36%

100 g serek mascarpone

2 łyżka cukier waniliowy

3 łyżeczka dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz

Przygotowanie


1

W garnuszku zagrzać mleko wraz z masłem, cukrem oraz kakao, przelać do dużej misy miksera, ostudzić.

2

Żółtka oddzielić od białek, dodać je do masy wraz z dżemem i połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem oraz sodą, przesiać do masy i wymieszać.

3

Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto rozlać do papilotek, na około 2/3 wysokości papilotki. Piec około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Ostudzić.

4

Śmietankę ubić z cukrem, połączyć z mascarpone. Porcje kremu rozłożyć na górze muffinek, a wierzch udekorować pozostałym dżemem Truskawkowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły