Muffinki choinki
Lubella
Zamień kuchnię w warsztat Świętego Mikołaja i przygotuj pyszne babeczki, które wyglądają jak miniaturowe choinki. Są idealne na święta i z pewnością przyciągną uwagę zarówno dzieci, jak i dorosłych. Możesz je podać na świąteczne spotkania, jako słodki akcent podczas kolacji wigilijnej lub zapakować na prezent. Wykorzystaj dowolne dodatki – cukrowe gwiazdki, perełki czy wiórki kokosowe – aby dopasować muffinki do własnej wizji. To świetny sposób na wspólne pieczenie z rodziną i wprowadzenie świątecznej atmosfery do kuchni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zamień kuchnię w warsztat Świętego Mikołaja i przygotuj pyszne babeczki, które wyglądają jak miniaturowe choinki. Są idealne na święta i z pewnością przyciągną uwagę zarówno dzieci, jak i dorosłych. Możesz je podać na świąteczne spotkania, jako słodki akcent podczas kolacji wigilijnej lub zapakować na prezent. Wykorzystaj dowolne dodatki – cukrowe gwiazdki, perełki czy wiórki kokosowe – aby dopasować muffinki do własnej wizji. To świetny sposób na wspólne pieczenie z rodziną i wprowadzenie świątecznej atmosfery do kuchni.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna lubella
150 g cukier
120 g masło roztopione
2 szt. jaja
120 ml mleko
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
1 szczyp. sól
Krem
200 g masło
300 g cukier puder
1 szczyp. zielony barwnik spożywczy
2 łyżka mleko
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
Do dekoracji
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż formę na muffinki papilotkami.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W osobnej misce utrzyj cukier z roztopionym masłem, a następnie dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Miksuj do uzyskania puszystej masy.
Stopniowo dodawaj suche składniki na przemian z mlekiem, mieszając do połączenia składników.
Rozdziel ciasto równomiernie do papilotek (wypełnij je do 2/3 wysokości).
Piecz przez 20 minut, aż muffinki będą złociste. Wyjmij i ostudź na kratce.
W mikserze ubij masło, aż stanie się jasne i puszyste.
Stopniowo dodawaj cukier puder, miksując na niskich obrotach.
Dodaj mleko, ekstrakt waniliowy i zielony barwnik spożywczy. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji i jednolitego koloru.
Przełóż krem do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Na każdej muffince formuj kształt choinki, wyciskając krem warstwami od dołu ku górze, aby uzyskać efekt trójwymiarowej choinki.
Ozdób muffinki gwiazdkami cukrowymi i kolorowymi posypkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.