1

Składniki

200 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
200 Mililitrów
Likier kawowy
50 Mililitrów
kawa
250 Gramów
masło
500 Gramów
herbatniki
50 Gramów
czekolada
500 Gramów
twaróg
100 Gramów
cukier
500 Gramów
Lody waniliowe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Masło rozpuścić. Herbatniki umieścić w foliowej torebce i rozkruszy wałkiem, można też użyć malaksera. Drobno skruszone ciastka wymieszać z masłem.
  2. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Z pergaminu wyciąć kółko wielkości dna i włożyć je na spód naczynia. Przygotowaną masą herbatnikową wylepić dno oraz boki tortownicy o średnicy 20 cm.
  3. W dużej misce utrzeć na puszysto ser, stopniowo dodawać śmietanę oraz cukier.
  4. Kremową masę wmieszać do lodów, dodać likier oraz espresso, zamieszać. Mieszankę wylać do przygotowanej formy, zakryć folią i umieścić w zamrażalniku na min. 3 godziny.
  5. Na 20 min przed planowanym podaniem, wyjąć deser z zamrażalnika. Oprószyć startą czekoladą.

Opis

Sernik jest świetnym pomysłem dla zapracowanych. Można go przygotować na kilka dni przed podaniem i przechowywać w zamrażalniku.. Genialny pomysł na wykorzystanie nadmiaru lodów lub sera.

Podobne przepisy

Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Trudny Do 1 godz
Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Lody śmietankowe z bezą i sosem karmelowym

Średni Ponad 3 godz
Lody śmietankowe z bezą i sosem karmelowym

Suflet z kawą

Średni Do 1 godz
Suflet z kawą

Tartaletki ze śmietanką kokosową i truskawkami

Średni Do 3 godz
Tartaletki ze śmietanką kokosową i truskawkami

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Blok czekoladowy z paluszkami

Łatwy Ponad 3 godz
Blok czekoladowy z paluszkami

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Ciasteczka owsiane z dżemem

Średni Do 40 min
Ciasteczka owsiane z dżemem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!