Mrożony sernik z likierem kawowym i czekoladą

m7
Mrożony sernik z likierem kawowym i czekoladą

1

0 / 0

Mrożony sernik jest świetnym pomysłem dla zapracowanych. Można go przygotować na kilka dni przed podaniem i przechowywać w zamrażalniku. Genialny sernik mrożony z likier kawowym i czekolada rozpływa się w ustach.

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

200 śmietanka kremowa 30%

200 likier kawowy

50 kawa

250 g masło

500 g herbatniki

50 g czekolada

500 g twaróg

100 g cukier

500 g lody waniliowe

Przygotowanie


1

Masło rozpuścić. Herbatniki umieścić w foliowej torebce i rozkruszyć wałkiem, można też użyć malaksera. Drobno skruszone ciastka wymieszać z masłem.

2

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Z pergaminu wyciąć kółko wielkości dna i włożyć je na spód naczynia. Przygotowaną masą herbatnikową wylepić dno oraz boki tortownicy o średnicy 20 cm.

3

W dużej misce utrzeć na puszysto ser, stopniowo dodawać śmietanę oraz cukier.

4

Kremową masę wmieszać do lodów, dodać likier oraz espresso, zamieszać. Mieszankę wylać do przygotowanej formy, zakryć folią i umieścić w zamrażalniku na min. 3 godziny.

5

Na 20 min przed planowanym podaniem, wyjąć deser z zamrażalnika. Oprószyć startą czekoladą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły