1

Składniki

200 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
200 Mililitrów
Likier kawowy
50 Mililitrów
kawa
250 Gramów
masło
500 Gramów
herbatniki
50 Gramów
czekolada
500 Gramów
twaróg
100 Gramów
cukier
500 Gramów
Lody waniliowe
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Masło rozpuścić. Herbatniki umieścić w foliowej torebce i rozkruszy wałkiem, można też użyć malaksera. Drobno skruszone ciastka wymieszać z masłem.
  2. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Z pergaminu wyciąć kółko wielkości dna i włożyć je na spód naczynia. Przygotowaną masą herbatnikową wylepić dno oraz boki tortownicy o średnicy 20 cm.
  3. W dużej misce utrzeć na puszysto ser, stopniowo dodawać śmietanę oraz cukier.
  4. Kremową masę wmieszać do lodów, dodać likier oraz espresso, zamieszać. Mieszankę wylać do przygotowanej formy, zakryć folią i umieścić w zamrażalniku na min. 3 godziny.
  5. Na 20 min przed planowanym podaniem, wyjąć deser z zamrażalnika. Oprószyć startą czekoladą.

Opis

Sernik jest świetnym pomysłem dla zapracowanych. Można go przygotować na kilka dni przed podaniem i przechowywać w zamrażalniku.. Genialny pomysł na wykorzystanie nadmiaru lodów lub sera.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!