Mrożony sernik z likierem kawowym i czekoladą

m7

Mrożony sernik jest świetnym pomysłem dla zapracowanych. Można go przygotować na kilka dni przed podaniem i przechowywać w zamrażalniku. Ma kremową konsystencję, wyrazisty smak kawy i niemalże rozpływa się w ustach. To idealny deser bez pieczenia – szybki, efektowny i zawsze udany. Świetny na lato, przyjęcia lub jako elegancki deser po obiedzie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1222
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
131
gram
Tłuszcze
73
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Mrożony sernik jest świetnym pomysłem dla zapracowanych. Można go przygotować na kilka dni przed podaniem i przechowywać w zamrażalniku. Ma kremową konsystencję, wyrazisty smak kawy i niemalże rozpływa się w ustach. To idealny deser bez pieczenia – szybki, efektowny i zawsze udany. Świetny na lato, przyjęcia lub jako elegancki deser po obiedzie.
9
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 ml śmietanka kremowa 30%
200 ml likier kawowy
50 ml espresso
50 g czekolada
500 g twaróg
100 g cukier puder
500 g lody waniliowe
Spód
500 g herbatniki
250 g masło roztopione
Przygotowanie
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż folią spożywczą (dno i boki). Na dnie ułóż wycięty krążek papieru do pieczenia.
Herbatniki rozdrobnij na piasek w malakserze lub w torebce foliowej, używając wałka.
Wymieszaj je dokładnie z roztopionym masłem.
Masą ciasteczkową wyłóż dno i boki formy, dokładnie dociskając.
Wstaw formę do lodówki na czas przygotowywania masy (minimum 15 minut).
W dużej misce ubij serek śmietankowy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Stopniowo dodawaj schłodzoną śmietankę, ubijając do momentu uzyskania gładkiego, gęstego kremu.
Dodaj likier kawowy i espresso, dokładnie wymieszaj.
Na końcu delikatnie wmieszaj miękkie lody (najlepiej za pomocą szpatułki), aby masa była jednolita.
Masę serową przelej do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
Przykryj wierzch szczelnie folią spożywczą.
Wstaw do zamrażarki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.
Na 20 minut przed podaniem wyjmij sernik z zamrażarki i zdejmij formę.
Przełóż na talerz do serwowania, usuń pergamin.
Oprósz startą czekoladą tuż przed podaniem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1222
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
131
gram
Tłuszcze
73
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.