Mrożony sernik z likierem kawowym i czekoladą
m7
Mrożony sernik jest świetnym pomysłem dla zapracowanych. Można go przygotować na kilka dni przed podaniem i przechowywać w zamrażalniku. Genialny sernik mrożony z likier kawowym i czekolada rozpływa się w ustach.
1
0 / 0
Mrożony sernik jest świetnym pomysłem dla zapracowanych. Można go przygotować na kilka dni przed podaniem i przechowywać w zamrażalniku. Genialny sernik mrożony z likier kawowym i czekolada rozpływa się w ustach.
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 śmietanka kremowa 30%
200 likier kawowy
50 kawa
250 g masło
500 g herbatniki
50 g czekolada
500 g twaróg
100 g cukier
500 g lody waniliowe
Przygotowanie
Masło rozpuścić. Herbatniki umieścić w foliowej torebce i rozkruszyć wałkiem, można też użyć malaksera. Drobno skruszone ciastka wymieszać z masłem.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Z pergaminu wyciąć kółko wielkości dna i włożyć je na spód naczynia. Przygotowaną masą herbatnikową wylepić dno oraz boki tortownicy o średnicy 20 cm.
W dużej misce utrzeć na puszysto ser, stopniowo dodawać śmietanę oraz cukier.
Kremową masę wmieszać do lodów, dodać likier oraz espresso, zamieszać. Mieszankę wylać do przygotowanej formy, zakryć folią i umieścić w zamrażalniku na min. 3 godziny.
Na 20 min przed planowanym podaniem, wyjąć deser z zamrażalnika. Oprószyć startą czekoladą.