Mrożona kawa amaretto
EkspertOdKuchni
Mrożona kawa amaretto to doskonały napój na ciepłe dni. Świetnie sprawdzi się jako zarówno jako deser po posiłku, urozmaicenie codziennego relaksu, jak i letnie przyjęcia. To świetna alternatywa dla gorącej kawy, która zasmakuje wszystkim miłośnikom intensywnych i deserowych smaków. W przypadku osób niepijących alkoholu lub dzieci, zaleca się zastąpienie amaretto bezalkoholowym syropem migdałowym, aby uzyskać podobny smak i aromat. Życzymy smacznego!
0
5 / 1
Mrożona kawa amaretto to doskonały napój na ciepłe dni. Świetnie sprawdzi się jako zarówno jako deser po posiłku, urozmaicenie codziennego relaksu, jak i letnie przyjęcia. To świetna alternatywa dla gorącej kawy, która zasmakuje wszystkim miłośnikom intensywnych i deserowych smaków. W przypadku osób niepijących alkoholu lub dzieci, zaleca się zastąpienie amaretto bezalkoholowym syropem migdałowym, aby uzyskać podobny smak i aromat. Życzymy smacznego!
5
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
200 mocna kawa
60 amaretto
4 łyżka cukier
200 mleko
1 szt. bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie
Przygotuj mocną kawę o pojemności 200 ml i pozostaw ją do ostygnięcia. Możesz użyć kawy z ekspresu ciśnieniowego, kawiarki lub filtrów.
W dużym shakerze lub blenderze połącz schłodzoną kawę, amaretto, cukier i mleko.
Dodaj do mikstury kilka kostek lodu.
Dokładnie wymieszaj lub zblenduj wszystkie składniki na gładką i jednolitą masę.
Sprawdź smak i dodaj więcej cukru, jeśli jest to konieczne.
Przelej mrożoną kawę amaretto do dwóch wysokich szklanek.
Na wierzch każdej porcji dodaj bitą śmietanę.