Mrożona kawa amaretto

EkspertOdKuchni
Mrożona kawa amaretto

0

5 / 1

Mrożona kawa amaretto to doskonały napój na ciepłe dni. Świetnie sprawdzi się jako zarówno jako deser po posiłku, urozmaicenie codziennego relaksu, jak i letnie przyjęcia. To świetna alternatywa dla gorącej kawy, która zasmakuje wszystkim miłośnikom intensywnych i deserowych smaków. W przypadku osób niepijących alkoholu lub dzieci, zaleca się zastąpienie amaretto bezalkoholowym syropem migdałowym, aby uzyskać podobny smak i aromat. Życzymy smacznego!

5

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

200 mocna kawa

60 amaretto

4 łyżka cukier

200 mleko

1 szt. bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie


1

Przygotuj mocną kawę o pojemności 200 ml i pozostaw ją do ostygnięcia. Możesz użyć kawy z ekspresu ciśnieniowego, kawiarki lub filtrów.

2

W dużym shakerze lub blenderze połącz schłodzoną kawę, amaretto, cukier i mleko.

3

Dodaj do mikstury kilka kostek lodu.

4

Dokładnie wymieszaj lub zblenduj wszystkie składniki na gładką i jednolitą masę.

5

Sprawdź smak i dodaj więcej cukru, jeśli jest to konieczne.

6

Przelej mrożoną kawę amaretto do dwóch wysokich szklanek.

7

Na wierzch każdej porcji dodaj bitą śmietanę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły