Mrożona biała herbata z pomarańczą i syropem z czarnego bzu

EkspertOdKuchni
Mrożona biała herbata z pomarańczą i syropem z czarnego bzu

0

0 / 0

Mrożona biała herbata z pomarańczą i syropem z czarnego bzu to pyszny, letni napój, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orzeźwiających smaków. Idealnie nadaje się na letnie popołudnia, spotkania z przyjaciółmi lub odpoczynek na tarasie. Połączenie białej herbaty, świeżej pomarańczy i aromatycznego syropu z czarnego bzu to świetna alternatywa dla tradycyjnych napojów gazowanych, gdy pragniesz czegoś lekkiego i zdrowego.

6

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 łyżeczka biała herbata

500 wrząca woda

1 szt. pomarańcza

60 syrop prozdrowotny z czarnego bzu łowicz

4 szt. plaster pomarańczy

2.50 łyżka cukier

Przygotowanie


1

W dużym dzbanku umieść 4 łyżeczki białej herbaty.

2

Zalej herbatę wrzącą wodą i pozostaw na około 3-4 minuty, aby napar mógł się zaparzyć.

3

Po upływie czasu usuń fusy herbaty, używając sitka lub specjalnego zaparzacza do herbaty.

4

Odstaw dzbanek z naparem na bok i pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej.

5

W międzyczasie wyciśnij sok z pomarańczy do oddzielnej miseczki.

6

Dodaj syrop z czarnego bzu do soku z pomarańczy i dokładnie wymieszaj.

7

Jeśli lubisz napoje słodkie, możesz dodać 2-3 łyżki cukru do mieszanki soku i syropu. Dobierz ilość cukru według własnych preferencji smakowych.

8

Gdy napar herbaciany ostygnie, dodaj do niego przygotowaną mieszankę soku i syropu z czarnego bzu. Dokładnie wymieszaj.

9

Przelej napój do blendera i dodaj kilka kostek lodu.

10

Zmiksuj wszystkie składniki na gładką i kremową konsystencję.

11

Przelej mrożoną białą herbatę do szklanek lub pucharków.

12

Jeśli chcesz, możesz ozdobić napój plasterkami pomarańczy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły