Mrożona biała herbata z pomarańczą i syropem z czarnego bzu
EkspertOdKuchni
Mrożona biała herbata z pomarańczą i syropem z czarnego bzu to pyszny, letni napój, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orzeźwiających smaków. Idealnie nadaje się na letnie popołudnia, spotkania z przyjaciółmi lub odpoczynek na tarasie. Połączenie białej herbaty, świeżej pomarańczy i aromatycznego syropu z czarnego bzu to świetna alternatywa dla tradycyjnych napojów gazowanych, gdy pragniesz czegoś lekkiego i zdrowego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
129
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Mrożona biała herbata z pomarańczą i syropem z czarnego bzu to pyszny, letni napój, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orzeźwiających smaków. Idealnie nadaje się na letnie popołudnia, spotkania z przyjaciółmi lub odpoczynek na tarasie. Połączenie białej herbaty, świeżej pomarańczy i aromatycznego syropu z czarnego bzu to świetna alternatywa dla tradycyjnych napojów gazowanych, gdy pragniesz czegoś lekkiego i zdrowego.
6
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 łyżecz. biała herbata
500 wrząca woda
1 szt. pomarańcza
60 syrop prozdrowotny z czarnego bzu łowicz
4 szt. plaster pomarańczy
2.50 łyżka cukier
Przygotowanie
W dużym dzbanku umieść 4 łyżeczki białej herbaty.
Zalej herbatę wrzącą wodą i pozostaw na około 3-4 minuty, aby napar mógł się zaparzyć.
Po upływie czasu usuń fusy herbaty, używając sitka lub specjalnego zaparzacza do herbaty.
Odstaw dzbanek z naparem na bok i pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej.
W międzyczasie wyciśnij sok z pomarańczy do oddzielnej miseczki.
Dodaj syrop z czarnego bzu do soku z pomarańczy i dokładnie wymieszaj.
Jeśli lubisz napoje słodkie, możesz dodać 2-3 łyżki cukru do mieszanki soku i syropu. Dobierz ilość cukru według własnych preferencji smakowych.
Gdy napar herbaciany ostygnie, dodaj do niego przygotowaną mieszankę soku i syropu z czarnego bzu. Dokładnie wymieszaj.
Przelej napój do blendera i dodaj kilka kostek lodu.
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką i kremową konsystencję.
Przelej mrożoną białą herbatę do szklanek lub pucharków.
Jeśli chcesz, możesz ozdobić napój plasterkami pomarańczy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
129
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.