Moussaka z bakłażanem i marynowanym siekanym mięsem
malg
0
0 / 0
Pyszna zapiekanka z bakłażanem i siekanym marynowanym mięsem.
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szcz. papryka ostra
1.50 szkl. mleko
1 szkl. ser żółty
1 szt. sól, pieprz
6 szt. pomidory
1 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka masła
1 łyżka mąka lubella
50 dek. wieprzowina karkówka
80 dek. ziemniaki ugotowane
Przygotowanie
Plastry karkówki marynujemy w soli, pieprzu, ostrej papryce, czosnku i oliwie. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny i na 2 godziny do zamrażalki aby mięso dało się łatwo pokroić w cienkie paseczki. Mięso smażymy na oleju.
Pomidory kroimy w kostkę, podsmażamy z cebulą do momentu aż odparuje woda i sos zgęstnieje, dodajemy do usmażonego mięsa.
Ziemniaki obgotowujemy, kroimy z plasterki i układamy na dnie tortownicy.
Na ziemniaki kładziemy mięso z sosem pomidorowym.
Bakłażana grillujemy i układamy ma mięsie.
Z rozpuszczonego masła, maki i mleka robimy sos beszamel konsystencji rzadkiego budyniu, zdejmujemy z ognia i wbijamy do niego całe jajka, energicznie mieszamy, dodajemy starty ser żółty i zalewamy przygotowaną zapiekankę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.