Moussaka z bakłażanem i marynowanym siekanym mięsem

malg
Moussaka z bakłażanem i marynowanym siekanym mięsem

0

0 / 0

Pyszna zapiekanka z bakłażanem i siekanym marynowanym mięsem.

11

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. papryka ostra

1.50 szkl. mleko

1 szkl. ser żółty

1 szt. sól, pieprz

6 szt. pomidory

1 szt. cebula

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka masła

1 łyżka mąka lubella

50 dek. wieprzowina karkówka

80 dek. ziemniaki ugotowane

Przygotowanie


1

Plastry karkówki marynujemy w soli, pieprzu, ostrej papryce, czosnku i oliwie. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny i na 2 godziny do zamrażalki aby mięso dało się łatwo pokroić w cienkie paseczki. Mięso smażymy na oleju.

2

Pomidory kroimy w kostkę, podsmażamy z cebulą do momentu aż odparuje woda i sos zgęstnieje, dodajemy do usmażonego mięsa.

3

Ziemniaki obgotowujemy, kroimy z plasterki i układamy na dnie tortownicy.

4

Na ziemniaki kładziemy mięso z sosem pomidorowym.

5

Bakłażana grillujemy i układamy ma mięsie.

6

Z rozpuszczonego masła, maki i mleka robimy sos beszamel konsystencji rzadkiego budyniu, zdejmujemy z ognia i wbijamy do niego całe jajka, energicznie mieszamy, dodajemy starty ser żółty i zalewamy przygotowaną zapiekankę.

7

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły