Moussaka z bakłażanem i marynowanym siekanym mięsem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
malg
![Moussaka z bakłażanem i marynowanym siekanym mięsem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976609757.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszna zapiekanka z bakłażanem i siekanym marynowanym mięsem.
1
0 / 0
Pyszna zapiekanka z bakłażanem i siekanym marynowanym mięsem.
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. papryka ostra
1.50 szkl. mleko
1 szkl. ser żółty
1 szt. sól, pieprz
6 szt. pomidory
1 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka masła
1 łyżka mąka lubella
50 dag. wieprzowina karkówka
80 dag. ziemniaki ugotowane
Przygotowanie
Plastry karkówki marynujemy w soli, pieprzu, ostrej papryce, czosnku i oliwie. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny i na 2 godziny do zamrażalki aby mięso dało się łatwo pokroić w cienkie paseczki. Mięso smażymy na oleju.
Pomidory kroimy w kostkę, podsmażamy z cebulą do momentu aż odparuje woda i sos zgęstnieje, dodajemy do usmażonego mięsa.
Ziemniaki obgotowujemy, kroimy z plasterki i układamy na dnie tortownicy.
Na ziemniaki kładziemy mięso z sosem pomidorowym.
Bakłażana grillujemy i układamy ma mięsie.
Z rozpuszczonego masła, maki i mleka robimy sos beszamel konsystencji rzadkiego budyniu, zdejmujemy z ognia i wbijamy do niego całe jajka, energicznie mieszamy, dodajemy starty ser żółty i zalewamy przygotowaną zapiekankę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.