Example thumb
1

Składniki

1 Puszka
pomidory w puszce
2 Szczypty
oregano
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
1 Szczypta
cynamon
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Szklanka
mleko
1 Szklanka
śmietana 18%
1 Sztuka
Bakłażan
1 Sztuka
cebula
3 Sztuki
jaja kurze całe
5 Sztuk
ząbek czosnku
6 Sztuk
ziemniaki
3 Łyżki
masło
10 Dekagramów
ser żółty
0.5 Dekagrama
mięso mielone
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Następną warstwę tworzy podsmażone mięso mielone z cebulką podduszone z pomidorami.
  2. Na ziemniaki wylewam warstwę sosu beszamel, na to trę ser żółty. Robię klasyczny beszamel z masła, mąki, jajek, mleka i śmietany, ale dodaję szczyptę gałki muszkatołowej i cynamon.
  3. Na oliwie szklę cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję mięso mielone i smażę, do tego wlewam pomidory uduszone z bazylią. Redukuję sos.
  4. Ugotowane w mundurkach ziemniaki kroję na plasterki, wykładam płasko w formie do pieczenia (wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą) i posypuję świeżym tymiankiem.
  5. Bakłażany kroję w pasy, solę, a następnie odsączam papierowym ręcznikiem na 20 minut przed smażeniem.
  6. Na mięso kładę bakłażany, na wierzch wylewam pozostałą część sosu mięsno-pomidorowego, na to resztę beszamelu i trę ser żółty. Zapiekam w temperaturze 180 stopni około 45-55 minut.

Opis

Coś greckiego? Proszę bardzo! Oto moussaka! Sekretem jest użycie bakłażanów. W oryginalnym przepisie kucharze zalecają albo bakłażany, albo ziemniaki. Ale rozejrzałem się po serwisach i polscy kucharze łączą te dwa składniki. Wyszło bardzo smacznie, więc chcę Wam polecić mój przepis. Na pierwszy raz na zrobienie zapiekanki trzeba sobie wygospodarować trochę więcej czasu, później już większość rzeczy robi się "z automatu", czyli solę bakłażany, w tym czasie szklę cebulę, mieszam mięso, pomidory itd. Zaprawiony w boju kucharz potrzebuje na wszystko - przygotowywanie i pieczenie - około półtorej godziny, może nawet trochę krócej. Pamiętam, jak zaczynałem przygodę z zapiekankami;-)) wtedy był to głównie ryż z jabłkami i makaron z kiełbasą. Teraz jestem nieco dalej, no i nie boję się eksperymentów ze smakami.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!