Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Coś greckiego? Proszę bardzo! Oto moussaka! Sekretem jest użycie bakłażanów. W oryginalnym przepisie kucharze zalecają albo bakłażany, albo ziemniaki. Ale rozejrzałem się po serwisach i polscy kucharze łączą te dwa składniki. Wyszło bardzo smacznie, więc chcę Wam polecić mój przepis. Na pierwszy raz na zrobienie zapiekanki trzeba sobie wygospodarować trochę więcej czasu, później już większość rzeczy robi się "z automatu", czyli solę bakłażany, w tym czasie szklę cebulę, mieszam mięso, pomidory itd. Zaprawiony w boju kucharz potrzebuje na wszystko - przygotowywanie i pieczenie - około półtorej godziny, może nawet trochę krócej. Pamiętam, jak zaczynałem przygodę z zapiekankami;-)) wtedy był to głównie ryż z jabłkami i makaron z kiełbasą. Teraz jestem nieco dalej, no i nie boję się eksperymentów ze smakami.
1 | Puszka | ||
![]() |
|||
2 | Szczypty |
oregano
|
|
1 | Szczypta |
gałka muszkatołowa
|
|
1 | Szczypta |
cynamon
|
|
1 | Szczypta |
sól, pieprz
|
|
1 | Szklanka |
mleko
|
|
1 | Szklanka |
śmietana 18%
|
|
1 | Sztuka |
Bakłażan
|
|
1 | Sztuka | ||
3 | Sztuki |
jaja kurze całe
|
|
5 | Sztuk |
ząbek czosnku
|
|
6 | Sztuk |
ziemniaki
|
|
3 | Łyżki |
masło
|
|
10 | Dekagramów |
ser żółty
|
|
0.5 | Dekagrama | ||
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |