Moussaka
bartek
Coś greckiego? Proszę bardzo! Oto moussaka! Sekretem jest użycie bakłażanów. W oryginalnym przepisie kucharze zalecają albo bakłażany, albo ziemniaki. Ale rozejrzałem się po serwisach i polscy kucharze łączą te dwa składniki. Wyszło bardzo smacznie, więc chcę Wam polecić mój przepis. Na pierwszy raz na zrobienie zapiekanki trzeba sobie wygospodarować trochę więcej czasu, później już większość rzeczy robi się "z automatu", czyli solę bakłażany, w tym czasie szklę cebulę, mieszam mięso, pomidory itd. Zaprawiony w boju kucharz potrzebuje na wszystko - przygotowywanie i pieczenie - około półtorej godziny, może nawet trochę krócej. Pamiętam, jak zaczynałem przygodę z zapiekankami;-)) wtedy był to głównie ryż z jabłkami i makaron z kiełbasą. Teraz jestem nieco dalej, no i nie boję się eksperymentów ze smakami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
413
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Coś greckiego? Proszę bardzo! Oto moussaka! Sekretem jest użycie bakłażanów. W oryginalnym przepisie kucharze zalecają albo bakłażany, albo ziemniaki. Ale rozejrzałem się po serwisach i polscy kucharze łączą te dwa składniki. Wyszło bardzo smacznie, więc chcę Wam polecić mój przepis. Na pierwszy raz na zrobienie zapiekanki trzeba sobie wygospodarować trochę więcej czasu, później już większość rzeczy robi się "z automatu", czyli solę bakłażany, w tym czasie szklę cebulę, mieszam mięso, pomidory itd. Zaprawiony w boju kucharz potrzebuje na wszystko - przygotowywanie i pieczenie - około półtorej godziny, może nawet trochę krócej. Pamiętam, jak zaczynałem przygodę z zapiekankami;-)) wtedy był to głównie ryż z jabłkami i makaron z kiełbasą. Teraz jestem nieco dalej, no i nie boję się eksperymentów ze smakami.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 puszka pomidory całe bez skóry łowicz
2 szczyp. oregano
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. cynamon
1 szczyp. sól, pieprz
1 szkl. mleko
1 szkl. śmietana 18%
1 szt. bakłażan
1 szt. cebula
3 szt. jaja kurze całe
5 szt. ząbek czosnku
6 szt. ziemniaki
3 łyżka masło
10 dag. ser żółty
0.50 dag. mięso mielone
Przygotowanie
Następną warstwę tworzy podsmażone mięso mielone z cebulką podduszone z pomidorami.
Na ziemniaki wylewam warstwę sosu beszamel, na to trę ser żółty. Robię klasyczny beszamel z masła, mąki, jajek, mleka i śmietany, ale dodaję szczyptę gałki muszkatołowej i cynamon.
Na oliwie szklę cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję mięso mielone i smażę, do tego wlewam pomidory uduszone z bazylią. Redukuję sos.
Ugotowane w mundurkach ziemniaki kroję na plasterki, wykładam płasko w formie do pieczenia (wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą) i posypuję świeżym tymiankiem.
Bakłażany kroję w pasy, solę, a następnie odsączam papierowym ręcznikiem na 20 minut przed smażeniem.
Na mięso kładę bakłażany, na wierzch wylewam pozostałą część sosu mięsno-pomidorowego, na to resztę beszamelu i trę ser żółty. Zapiekam w temperaturze 180 stopni około 45-55 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
413
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.