Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym
kontakt_2
0
3.8 / 5
Wypróbuj ziemniaczaną mousakę z pysznym bakłażanem, przekładaną mięsem mielonym i sosem beszamel. To oryginalne połączenie kuchni francuskiej i kulinarnych tradycji osmańskich, nieco przypominające dobrze nam znane zapiekanki, będzie wspaniałym obiadem dla całej rodziny!
16
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g mięso mielone wołowe
400 g pomidory całe bez skóry łowicz
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżeczka słodka papryka w proszku
4 łyżka ketchup kotlin łagodny
2 łyżka olej
1 łyżeczka suszone oregano
2 szcz. sól, pieprz
6 szt. ziemniaki ugotowane
2 szt. bakłażan
50 g ser cheddar
250 mleko uht 3,2%
1 łyżka lubella mąka puszysta wrocławska
1 łyżka masło
1 szcz. gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, następnie dodać mielone mięso wołowe i podsmażyć. Pomidory, sprasowany czosnek, słodką paprykę, ketchup, sól i pieprz dodać do mięsa, wymieszać i smażyć około 30 minut.
Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry o grubości 3mm.
Bakłażana również pokroić w plastry o grubości 3 mm, posolić i odstawić na 10 minut, a kiedy puści wodę odsączyć na papierowym ręczniku.
Przygotować beszamel: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać i podgrzać. Wlać mleko, doprawić i gotować - mieszają - do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
Na spodzie naczynia żaroodpornego wyłożyć plastry bakłażana, ziemniaki, farsz mięsny, beszamel, ziemniaki, bakłażan i beszamel.
Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec 30 minut. 2 minuty przed końcem wierzch posypać startym serem.