Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym
kontakt_2
Wypróbuj ziemniaczaną mousakę z pysznym bakłażanem, przekładaną mięsem mielonym i sosem beszamel. To oryginalne połączenie kuchni francuskiej i kulinarnych tradycji osmańskich, nieco przypominające dobrze nam znane zapiekanki, będzie wspaniałym obiadem dla całej rodziny!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
601
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.8 / 5
Wypróbuj ziemniaczaną mousakę z pysznym bakłażanem, przekładaną mięsem mielonym i sosem beszamel. To oryginalne połączenie kuchni francuskiej i kulinarnych tradycji osmańskich, nieco przypominające dobrze nam znane zapiekanki, będzie wspaniałym obiadem dla całej rodziny!
16
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g mięso mielone wołowe
400 g pomidory całe bez skóry łowicz
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżecz. słodka papryka w proszku
4 łyżka ketchup kotlin łagodny
2 łyżka olej
1 łyżecz. suszone oregano
2 szczyp. sól, pieprz
6 szt. ziemniaki ugotowane
2 szt. bakłażan
50 g ser cheddar
250 mleko uht 3,2%
1 łyżka lubella mąka puszysta wrocławska
1 łyżka masło
1 szczyp. gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, następnie dodać mielone mięso wołowe i podsmażyć. Pomidory, sprasowany czosnek, słodką paprykę, ketchup, sól i pieprz dodać do mięsa, wymieszać i smażyć około 30 minut.
Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry o grubości 3mm.
Bakłażana również pokroić w plastry o grubości 3 mm, posolić i odstawić na 10 minut, a kiedy puści wodę odsączyć na papierowym ręczniku.
Przygotować beszamel: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać i podgrzać. Wlać mleko, doprawić i gotować - mieszają - do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
Na spodzie naczynia żaroodpornego wyłożyć plastry bakłażana, ziemniaki, farsz mięsny, beszamel, ziemniaki, bakłażan i beszamel.
Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec 30 minut. 2 minuty przed końcem wierzch posypać startym serem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
601
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.