Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym

kontakt_2
Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym

1

3.8 / 5

Wypróbuj ziemniaczaną mousakę z pysznym bakłażanem, przekładaną mięsem mielonym i sosem beszamel. To oryginalne połączenie kuchni francuskiej i kulinarnych tradycji osmańskich, nieco przypominające dobrze nam znane zapiekanki, będzie wspaniałym obiadem dla całej rodziny!

16

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g mięso mielone wołowe

400 g pomidory całe bez skóry łowicz

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżecz. słodka papryka w proszku

4 łyżka ketchup kotlin łagodny

2 łyżka olej

1 łyżecz. suszone oregano

2 szczyp. sól, pieprz

6 szt. ziemniaki ugotowane

2 szt. bakłażan

50 g ser cheddar

250 mleko uht 3,2%

1 łyżka lubella mąka puszysta wrocławska

1 łyżka masło

1 szczyp. gałka muszkatołowa

Przygotowanie


1

Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, następnie dodać mielone mięso wołowe i podsmażyć. Pomidory, sprasowany czosnek, słodką paprykę, ketchup, sól i pieprz dodać do mięsa, wymieszać i smażyć około 30 minut.

2

Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry o grubości 3mm.

3

Bakłażana również pokroić w plastry o grubości 3 mm, posolić i odstawić na 10 minut, a kiedy puści wodę odsączyć na papierowym ręczniku.

4

Przygotować beszamel: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać i podgrzać. Wlać mleko, doprawić i gotować - mieszają - do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.

5

Na spodzie naczynia żaroodpornego wyłożyć plastry bakłażana, ziemniaki, farsz mięsny, beszamel, ziemniaki, bakłażan i beszamel.

6

Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec 30 minut. 2 minuty przed końcem wierzch posypać startym serem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły