Motylkowy tort urodzinowy

mariola85

Dla mojej kochanej siostrzenicy Antonii:) Do ostatniej chwili mojej krzątaniny nie wiedziała, że motylkowy torcik powstaje specjalnie dla Niej. Chciałam to zrobić w największej tajemnicy, ale dzieciaki wejdą wszędzie, a szczególnie przyciąga ich szum miksera - bestie czatują na słodkości;-))) Radości nie było końca, od tej pory ciocia - czylia JA! - mam robić motylkowy tort do 18 roku życia. Może będzie tak jeszcze rok, dwa a najdalej na 10 urodziny panna zażyczy sobie czarnego lukieru i diabełka lub wampira:) Ciekawostką są tutaj kolorowe wiórki, które zrobiłam sama po zmieszaniu białych wiórków kokosowych z barwnikami spożywczymi. Ważne jest również robienie konturów motylka szprycą, wtedy widać kształt skrzydełek i krawędzie między kolorami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
35
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dla mojej kochanej siostrzenicy Antonii:) Do ostatniej chwili mojej krzątaniny nie wiedziała, że motylkowy torcik powstaje specjalnie dla Niej. Chciałam to zrobić w największej tajemnicy, ale dzieciaki wejdą wszędzie, a szczególnie przyciąga ich szum miksera - bestie czatują na słodkości;-))) Radości nie było końca, od tej pory ciocia - czylia JA! - mam robić motylkowy tort do 18 roku życia. Może będzie tak jeszcze rok, dwa a najdalej na 10 urodziny panna zażyczy sobie czarnego lukieru i diabełka lub wampira:) Ciekawostką są tutaj kolorowe wiórki, które zrobiłam sama po zmieszaniu białych wiórków kokosowych z barwnikami spożywczymi. Ważne jest również robienie konturów motylka szprycą, wtedy widać kształt skrzydełek i krawędzie między kolorami.
1
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
10 dag. mąka lubella puszysta tortowa
Przygotowanie
Zostawiamy sobie trochę bitej śmietany do dekoracji oraz po to, aby wysmarować brzegi tortu. Jak już uporamy się ze smarowaniem kroimy tort na pół.
Każdą część biszkopta nasączamy wodą z cytryną (oczywiście może to również może być kawa rozpuszczalna lub herbata z cytryną).
Na nasączony biszkopt smarujemy dżem z czarnej porzeczki, a na to bitą śmietanę. Powtarzamy procedurę ze wszystkimi trzema warstwami, czyli biszkopt - nasączanie - dżem - bita śmietana.
Biszkopt kroimy na trzy części/ Biszkopt może być własnoręcznie upieczony lub kupiony w sklepie.
Torcik dekorujemy kolorowymi wiórkami kokosowymi lub innymi ozdobami według gustu. Na koniec czułki robimy z wisienek z ogonkami.
Połówki tortu łączymy okrągłymi częściami tworząc skrzydła motyla, w środek kładziemy jeden biszkopt.