Motylkowy tort urodzinowy

mariola85
Motylkowy tort urodzinowy

0

0 / 0

Dla mojej kochanej siostrzenicy Antonii:) Do ostatniej chwili mojej krzątaniny nie wiedziała, że motylkowy torcik powstaje specjalnie dla Niej. Chciałam to zrobić w największej tajemnicy, ale dzieciaki wejdą wszędzie, a szczególnie przyciąga ich szum miksera - bestie czatują na słodkości;-))) Radości nie było końca, od tej pory ciocia - czylia JA! - mam robić motylkowy tort do 18 roku życia. Może będzie tak jeszcze rok, dwa a najdalej na 10 urodziny panna zażyczy sobie czarnego lukieru i diabełka lub wampira:) Ciekawostką są tutaj kolorowe wiórki, które zrobiłam sama po zmieszaniu białych wiórków kokosowych z barwnikami spożywczymi. Ważne jest również robienie konturów motylka szprycą, wtedy widać kształt skrzydełek i krawędzie między kolorami.

1

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

10 dek. mąka lubella puszysta tortowa

Przygotowanie


1

Zostawiamy sobie trochę bitej śmietany do dekoracji oraz po to, aby wysmarować brzegi tortu. Jak już uporamy się ze smarowaniem kroimy tort na pół.

2

Każdą część biszkopta nasączamy wodą z cytryną (oczywiście może to również może być kawa rozpuszczalna lub herbata z cytryną).

3

Na nasączony biszkopt smarujemy dżem z czarnej porzeczki, a na to bitą śmietanę. Powtarzamy procedurę ze wszystkimi trzema warstwami, czyli biszkopt - nasączanie - dżem - bita śmietana.

4

Biszkopt kroimy na trzy części/ Biszkopt może być własnoręcznie upieczony lub kupiony w sklepie.

5

Torcik dekorujemy kolorowymi wiórkami kokosowymi lub innymi ozdobami według gustu. Na koniec czułki robimy z wisienek z ogonkami.

6

Połówki tortu łączymy okrągłymi częściami tworząc skrzydła motyla, w środek kładziemy jeden biszkopt.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły