Mortadela w cieście
m7
Mortadela w cieście to szybka przekąska.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
913
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
70
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3 / 2
Mortadela w cieście to szybka przekąska.
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1.50 szkl. woda
2 szt. jaja kurze całe
3 łyżka olej
50 dag. mortadela
Przygotowanie
Mąkę zmiksować z wodą (możne być też mleko) i jajkami, przyprawić solą i pieprzem.
Z mortadeli zdjąć skórkę, pokroić na 1-1,5 cm plastry. Maczać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz.
Smażyć z obu stron, aż ciasto się zrumieni, zdjąć z patelni i od razu podawać z pikantnym sosem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
913
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
70
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.