Moje risotto pomidorowe

m7
Moje risotto pomidorowe

0

0 / 0

Pyszne kremowe i aromatyczne danie w 30 minut.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

1 l bulion warzywny

250 g ryż arborio

1 szt. pierś kurczaka

1 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

1 szt. pomidory krojone łowicz

6 szt. bazylia

0.50 szt. papryka czerwona

Przygotowanie


1

Piersi kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy olej. Piersi obtaczmy w mące i smazymy na oleju do zrumienienia. Wyjmujemy. Na ten sam olej wrzucamy cebule drobno posiakana i czosnek. Mieszamy, rumienimy, wlewamy puszke pomidorów. Drobno siekamy listki bazylii oraz natki dajemy do sosu razem dusimy 2-3 minuty. Dodajemy spowrotem mieso i pokrojona w kostke paprykę. Doprawiamy do smaku pieprzem, ewentualnie solą. Wsypujemy ryz, mieszamy, zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem ok 15 minut. od czasu do czasu trzeba przemieszac zeby sie ryz nie przykleił do dna. Jesli trzeba przyprawiamy wg smaku. Ja posypałam jeszcze drobno starym serem o nazwie Rapidia jest to podróbka parmezanu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

294

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

36

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły