Mój placek po węgiersku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Mój placek po węgiersku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F10111-1702058176708.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo dobre danie!!!!!!!!!!
1
0 / 0
Bardzo dobre danie!!!!!!!!!!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.70 kg ziemniaki
1 kg wieprzowina łopatka
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
2 łyżka mleko
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Mięso kroimy na kawałki. Podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną cebulą i czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i resztą podanych przypraw. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem .
Następnie do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy do miękkości,
Ziemniaki rozdrabniamy w blenderze wraz z cebulą. Dodajemy jajka i mąkę, solimy i dodajemy pieprzu. Mieszamy.
Smażymy na patelni duże placki.
Następnie na usmażone placki nakładamy po dużej łyżce gulaszu i składamy na pół.
Na wierzch kładziemy kleks śmietany.