Moczka.
m7
Wigiljne zupy nie kończą się jedynie na barszczu czerwonym i grzybowej. Poznaj tradycyjną śląską potrawę świąteczną - moczkę. Wypróbuj przepis na pyszną, słodką zupę piernikową z dodatkiem bakali i suszonych owoców (m.in. suszonych śliwek, moreli i jabłek)!
0
0 / 0
Wigiljne zupy nie kończą się jedynie na barszczu czerwonym i grzybowej. Poznaj tradycyjną śląską potrawę świąteczną - moczkę. Wypróbuj przepis na pyszną, słodką zupę piernikową z dodatkiem bakali i suszonych owoców (m.in. suszonych śliwek, moreli i jabłek)!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
4 szkl. kompot wieloowocowy
5 dek. płatki migdałowe
5 dek. orzechy laskowe
5 dek. rodzynki
5 dek. orzechy włoskie
5 dek. morele suszone
10 dek. śliwki suszone
10 dek. jabłka suszone
20 dek. piernik
Przygotowanie
Piernik pokruszyć, zalać zimną wodą, odstawić. Kompot (wraz z owocami) wlać do garnka i mocno podgrzać lecz nie zagotować. Dodać bakalie oraz pokrojone suszone owoce.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż owoce będą zupełnie miękkie.
Piernik przetrzeć przez sitko, dodać do kompotu. Gotować jeszcze 15 min .