Moczka

m7
Moczka

Średnia 0 / 0

Oceń!

Wigiljne zupy nie kończą się jedynie na barszczu czerwonym i grzybowej. Poznaj tradycyjną śląską potrawę świąteczną - moczkę. Wypróbuj przepis na pyszną, słodką zupę piernikową z dodatkiem bakali i suszonych owoców (m.in. suszonych śliwek, moreli i jabłek)!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

4 szkl. kompot wieloowocowy

5 dag. płatki migdałowe

5 dag. orzechy laskowe

5 dag. rodzynki

5 dag. orzechy włoskie

5 dag. morele suszone

10 dag. śliwki suszone

10 dag. jabłka suszone

20 dag. piernik

Przygotowanie


Piernik pokruszyć, zalać zimną wodą, odstawić. Kompot (wraz z owocami) wlać do garnka i mocno podgrzać lecz nie zagotować. Dodać bakalie oraz pokrojone suszone owoce.

Gotować pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż owoce będą zupełnie miękkie.

Piernik przetrzeć przez sitko, dodać do kompotu. Gotować jeszcze 15 min .

Wartości odżywcze na porcję


Energia

603

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

87

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły