Moczka.

m7
Moczka.

0

0 / 0

Wigiljne zupy nie kończą się jedynie na barszczu czerwonym i grzybowej. Poznaj tradycyjną śląską potrawę świąteczną - moczkę. Wypróbuj przepis na pyszną, słodką zupę piernikową z dodatkiem bakali i suszonych owoców (m.in. suszonych śliwek, moreli i jabłek)!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

4 szkl. kompot wieloowocowy

5 dek. płatki migdałowe

5 dek. orzechy laskowe

5 dek. rodzynki

5 dek. orzechy włoskie

5 dek. morele suszone

10 dek. śliwki suszone

10 dek. jabłka suszone

20 dek. piernik

Przygotowanie


1

Piernik pokruszyć, zalać zimną wodą, odstawić. Kompot (wraz z owocami) wlać do garnka i mocno podgrzać lecz nie zagotować. Dodać bakalie oraz pokrojone suszone owoce.

2

Gotować pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż owoce będą zupełnie miękkie.

3

Piernik przetrzeć przez sitko, dodać do kompotu. Gotować jeszcze 15 min .

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły