Moczka.

m7
Moczka.

0

0 / 0

Wigiljne zupy nie kończą się jedynie na barszczu czerwonym i grzybowej. Poznaj tradycyjną śląską potrawę świąteczną - moczkę. Wypróbuj przepis na pyszną, słodką zupę piernikową z dodatkiem bakali i suszonych owoców (m.in. suszonych śliwek, moreli i jabłek)!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

4 szkl. kompot wieloowocowy

5 dag. płatki migdałowe

5 dag. orzechy laskowe

5 dag. rodzynki

5 dag. orzechy włoskie

5 dag. morele suszone

10 dag. śliwki suszone

10 dag. jabłka suszone

20 dag. piernik

Przygotowanie


1

Piernik pokruszyć, zalać zimną wodą, odstawić. Kompot (wraz z owocami) wlać do garnka i mocno podgrzać lecz nie zagotować. Dodać bakalie oraz pokrojone suszone owoce.

2

Gotować pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż owoce będą zupełnie miękkie.

3

Piernik przetrzeć przez sitko, dodać do kompotu. Gotować jeszcze 15 min .

Wartości odżywcze na porcję


Energia

603

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

87

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły