Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem
EkspertOdKuchni
Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem to jedno z tych dań, które idealnie wpisuje się w klimat letnich dni. To proste, a zarazem smaczne połączenie świeżej kapusty z aromatycznym boczkiem i delikatnym koperkiem. Świetnie sprawdzi się w roli letniego obiadu lub kolacji. Dzięki swojej prostocie i smakowitej kompozycji zadowoli zarówno wielbicieli klasycznych dań, jak i miłośników eksperymentowania z kulinarnymi smakami. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem to jedno z tych dań, które idealnie wpisuje się w klimat letnich dni. To proste, a zarazem smaczne połączenie świeżej kapusty z aromatycznym boczkiem i delikatnym koperkiem. Świetnie sprawdzi się w roli letniego obiadu lub kolacji. Dzięki swojej prostocie i smakowitej kompozycji zadowoli zarówno wielbicieli klasycznych dań, jak i miłośników eksperymentowania z kulinarnymi smakami. Życzymy smacznego!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. młoda kapusta
300 g boczek wędzony
1 szt. cebula
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 pęcz. koperek
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
1 szczyp. cukier do smaku
250 gorąca woda
Przygotowanie
Młodą kapustę umyj, usuń z niej zewnętrzne liście oraz wewnętrzny głąb, a następnie pokrój na cienkie paski.
Kapustę umieść ją w garnku, zalej wodą, dodaj po pół łyżeczki soli i cukru, a następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka (około 20-30 minut).
W międzyczasie na patelni na średnim ogniu usmaż boczek wędzony, aż stanie się rumiany. Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i złocista.
Dodaj smażony boczek i cebulę do garnka z kapustą. Mieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły i duś całość pod przykryciem przez ok. 30 min.
Do smażącej się cebuli dodaj pokrojoną młodą kapustę. Smaż przez kilka minut, często mieszając, aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość.
W osobnej misce wymieszaj łyżkę mąki z odrobiną wywaru z kapusty, aby utworzyć gładką pastę.
Wlej przygotowaną zasmażkę do garnka z kapustą, mieszając ciągle, aby zapobiec powstaniu grudek.
Dodaj posiekany koperek. Dopraw danie solą i pieprzem według własnego smaku. Zagotuj wszystko razem, aby aromaty się połączyły.