Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem

EkspertOdKuchni
Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem

0

0 / 0

Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem to jedno z tych dań, które idealnie wpisuje się w klimat letnich dni. To proste, a zarazem smaczne połączenie świeżej kapusty z aromatycznym boczkiem i delikatnym koperkiem. Świetnie sprawdzi się w roli letniego obiadu lub kolacji. Dzięki swojej prostocie i smakowitej kompozycji zadowoli zarówno wielbicieli klasycznych dań, jak i miłośników eksperymentowania z kulinarnymi smakami. Życzymy smacznego!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. młoda kapusta

300 g boczek wędzony

1 szt. cebula

1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

1 pęcz. koperek

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

1 szczyp. cukier do smaku

250 gorąca woda

Przygotowanie


1

Młodą kapustę umyj, usuń z niej zewnętrzne liście oraz wewnętrzny głąb, a następnie pokrój na cienkie paski.

2

Kapustę umieść ją w garnku, zalej wodą, dodaj po pół łyżeczki soli i cukru, a następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka (około 20-30 minut).

3

W międzyczasie na patelni na średnim ogniu usmaż boczek wędzony, aż stanie się rumiany. Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i złocista.

4

Dodaj smażony boczek i cebulę do garnka z kapustą. Mieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły i duś całość pod przykryciem przez ok. 30 min.

5

Do smażącej się cebuli dodaj pokrojoną młodą kapustę. Smaż przez kilka minut, często mieszając, aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość.

6

W osobnej misce wymieszaj łyżkę mąki z odrobiną wywaru z kapusty, aby utworzyć gładką pastę.

7

Wlej przygotowaną zasmażkę do garnka z kapustą, mieszając ciągle, aby zapobiec powstaniu grudek.

8

Dodaj posiekany koperek. Dopraw danie solą i pieprzem według własnego smaku. Zagotuj wszystko razem, aby aromaty się połączyły.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły