Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem

EkspertOdKuchni

Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem to jedno z tych dań, które idealnie wpisuje się w klimat letnich dni. To proste, a zarazem smaczne połączenie świeżej kapusty z aromatycznym boczkiem i delikatnym koperkiem. Świetnie sprawdzi się w roli letniego obiadu lub kolacji. Dzięki swojej prostocie i smakowitej kompozycji zadowoli zarówno wielbicieli klasycznych dań, jak i miłośników eksperymentowania z kulinarnymi smakami. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
325
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem to jedno z tych dań, które idealnie wpisuje się w klimat letnich dni. To proste, a zarazem smaczne połączenie świeżej kapusty z aromatycznym boczkiem i delikatnym koperkiem. Świetnie sprawdzi się w roli letniego obiadu lub kolacji. Dzięki swojej prostocie i smakowitej kompozycji zadowoli zarówno wielbicieli klasycznych dań, jak i miłośników eksperymentowania z kulinarnymi smakami. Życzymy smacznego!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. młoda kapusta
300 g boczek wędzony
1 szt. cebula
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 pęcz. koperek
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
1 szczyp. cukier do smaku
250 gorąca woda
Przygotowanie
Młodą kapustę umyj, usuń z niej zewnętrzne liście oraz wewnętrzny głąb, a następnie pokrój na cienkie paski.
Kapustę umieść ją w garnku, zalej wodą, dodaj po pół łyżeczki soli i cukru, a następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka (około 20-30 minut).
W międzyczasie na patelni na średnim ogniu usmaż boczek wędzony, aż stanie się rumiany. Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i złocista.
Dodaj smażony boczek i cebulę do garnka z kapustą. Mieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły i duś całość pod przykryciem przez ok. 30 min.
Do smażącej się cebuli dodaj pokrojoną młodą kapustę. Smaż przez kilka minut, często mieszając, aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość.
W osobnej misce wymieszaj łyżkę mąki z odrobiną wywaru z kapusty, aby utworzyć gładką pastę.
Wlej przygotowaną zasmażkę do garnka z kapustą, mieszając ciągle, aby zapobiec powstaniu grudek.
Dodaj posiekany koperek. Dopraw danie solą i pieprzem według własnego smaku. Zagotuj wszystko razem, aby aromaty się połączyły.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
325
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.