Młoda kapusta na masełku
m7
Uwielbiam ten smak, to prawdziwy smak wiosny:) przepis otrzymałam całkiem niedawno od koleżanki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
360
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Uwielbiam ten smak, to prawdziwy smak wiosny:) przepis otrzymałam całkiem niedawno od koleżanki.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. cukier
2 łyżecz. sok z cytryny
0.50 kostka masło
1 szt. główka młodej kapusty
1 szt. marchew
1 szt. pęczek koperku
4 szt. ziarenko pieprzu
0.50 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Kapustę myjemy, szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy.
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty. Warzywa zalewamy szklanka wody, dodajemy połowę masła, przyprawy i gotujemy do miękkości.
Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek. Z pozostałego masła i mąki robimy zasmażkę, dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
360
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.