Młoda kapusta na masełku

m7
Młoda kapusta na masełku

1

0 / 0

Uwielbiam ten smak, to prawdziwy smak wiosny:) przepis otrzymałam całkiem niedawno od koleżanki.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. cukier

2 łyżecz. sok z cytryny

0.50 kostka masło

1 szt. główka młodej kapusty

1 szt. marchew

1 szt. pęczek koperku

4 szt. ziarenko pieprzu

0.50 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Kapustę myjemy, szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy.

2

Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty. Warzywa zalewamy szklanka wody, dodajemy połowę masła, przyprawy i gotujemy do miękkości.

3

Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek. Z pozostałego masła i mąki robimy zasmażkę, dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

360

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

39

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły