Mleczne ciasto tres leches

Lubella
Mleczne ciasto tres leches

0

0 / 0

Mleczne ciasto tres leches to meksykańskie ciasto, które jest wilgotne, puszyste i wyjątkowo smaczne. Przygotowuje się je z trzech rodzajów mleka, dzięki czemu uzyskuje niepowtarzalny smak i konsystencję. To idealny wybór zarówno na słodki poczęstunek do kawy i herbaty, jak i deser na urodziny, święta, przyjęcia lub inne okazje. Smacznego!

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 g mąka tortowa lubella

1 łyżeczka proszek do pieczenia

200 g cukier

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 szcz. sól

5 szt. jajka kurze

150 ml mleko

100 ml śmietana kremowa 30%

350 ml mleko zagęszczone niesłodzone

200 ml mleko skondensowane słodkie

600 ml śmietanka kremowa 36%

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Do miski przesiewamy mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę i dodajemy szczyptę soli.

2

Do miski wbijamy 5 żółtek, dodajemy cukier i ucieramy je razem za pomocą miksera, aż do uzyskania puszystej masy.

3

Do masy jajecznej dolewamy mleko w temperaturze pokojowej i wszystko dokładnie łączymy.

4

Masę jajeczną z mlekiem łączymy dokładnie z suchymi składnikami. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy je z resztą ciasta.

5

Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy je ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy, a po tym czasie nakłuwamy je widelcem.

6

W międzyczasie łączymy ze sobą śmietanę kremówkę, mleko skondensowane i mleko zagęszczone. Całość wylewamy na ciasto w blaszce.

7

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem, a następnie wykładamy równo na wierzch ciasta.

8

Gotowe ciasto przekładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły