Mleczne ciasto tres leches
Lubella
Mleczne ciasto tres leches to meksykańskie ciasto, które jest wilgotne, puszyste i wyjątkowo smaczne. Przygotowuje się je z trzech rodzajów mleka, dzięki czemu uzyskuje niepowtarzalny smak i konsystencję. To idealny wybór zarówno na słodki poczęstunek do kawy i herbaty, jak i deser na urodziny, święta, przyjęcia lub inne okazje. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
958
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
96
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Mleczne ciasto tres leches to meksykańskie ciasto, które jest wilgotne, puszyste i wyjątkowo smaczne. Przygotowuje się je z trzech rodzajów mleka, dzięki czemu uzyskuje niepowtarzalny smak i konsystencję. To idealny wybór zarówno na słodki poczęstunek do kawy i herbaty, jak i deser na urodziny, święta, przyjęcia lub inne okazje. Smacznego!
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
250 g mąka tortowa lubella
1 łyżecz. proszek do pieczenia
200 g cukier
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 szczyp. sól
5 szt. jajka kurze
150 ml mleko
100 ml śmietana kremowa 30%
350 ml mleko zagęszczone niesłodzone
200 ml mleko skondensowane słodkie
600 ml śmietanka kremowa 36%
2 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę i dodajemy szczyptę soli.
Do miski wbijamy 5 żółtek, dodajemy cukier i ucieramy je razem za pomocą miksera, aż do uzyskania puszystej masy.
Do masy jajecznej dolewamy mleko w temperaturze pokojowej i wszystko dokładnie łączymy.
Masę jajeczną z mlekiem łączymy dokładnie z suchymi składnikami. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy je z resztą ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy je ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy, a po tym czasie nakłuwamy je widelcem.
W międzyczasie łączymy ze sobą śmietanę kremówkę, mleko skondensowane i mleko zagęszczone. Całość wylewamy na ciasto w blaszce.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem, a następnie wykładamy równo na wierzch ciasta.
Gotowe ciasto przekładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
958
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
96
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.