Mleczna szarlotka z żurawiną

malg

Najlepsze są oczywiście szarlotki na kruchym cieście, ale co – jeśli się chce człowiekowi szarlotki, a nie chce mu się brudzić rąk? Wtedy mikser w dłoń i polecam przepis na szarlotkę mojej mamy! Poza tym, że ta szarlotka jest mało wymagająca (mało jajek, nie trzeba smażyć jabłek), to w dodatku rozpływa się w ustach. Zamiast margaryny dodaję masło, a reszta tak, jak w przepisie, chociaż.. W przepisie napisałam „szarlotka z żurawiną”, ale żałuję, że ją dodałam i właściwie chciałabym przestrzec Was, żebyście uważali (rodzynki i orzechy, jak najbardziej proszę dodać, lecz żurawinę polecam dla ludzi, którzy ją lubią). Tym razem mój eksperyment miał dziwny smak, a ciasto było zjadliwe dopiero wtedy, jak szarlotka całkowicie wystygła, a żurawina nie dominowała nad całą kuchnią. Kochani, zostawmy sobie żurawinkę na śniadanie do musli i do wypychania kaczek, a przy wypiekach szanujmy tradycyjny smak!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
522
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Najlepsze są oczywiście szarlotki na kruchym cieście, ale co – jeśli się chce człowiekowi szarlotki, a nie chce mu się brudzić rąk? Wtedy mikser w dłoń i polecam przepis na szarlotkę mojej mamy! Poza tym, że ta szarlotka jest mało wymagająca (mało jajek, nie trzeba smażyć jabłek), to w dodatku rozpływa się w ustach. Zamiast margaryny dodaję masło, a reszta tak, jak w przepisie, chociaż.. W przepisie napisałam „szarlotka z żurawiną”, ale żałuję, że ją dodałam i właściwie chciałabym przestrzec Was, żebyście uważali (rodzynki i orzechy, jak najbardziej proszę dodać, lecz żurawinę polecam dla ludzi, którzy ją lubią). Tym razem mój eksperyment miał dziwny smak, a ciasto było zjadliwe dopiero wtedy, jak szarlotka całkowicie wystygła, a żurawina nie dominowała nad całą kuchnią. Kochani, zostawmy sobie żurawinkę na śniadanie do musli i do wypychania kaczek, a przy wypiekach szanujmy tradycyjny smak!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.50 kg jabłka
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna zwykła
2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
0.66 szkl. mleko
0.30 szkl. żurawina łowicz
0.30 szkl. orzechy włoskie
1 szt. cukier waniliowy
4 szt. jaja kurze całe
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
Ciasto dzielę na dwie połowy. Jedna część wykładam na blachę (posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułka tartą. A do drugiej części dodaję 1/3 szklanki mleka – miksuję (druga część ciasta będzie bardziej lejąca).
Jabłka obieram i trę na tarce na grubych oczkach. Mieszam z żurawiną i orzechami. Jeśli są niesłodkie to dosładzam odrobinę.
Na pierwszą część ciasta wykładam jabłka i posypuję cynamonem. Na jabłka wylewam drugą część ciasta. Piekę około 45-55 minut w temperaturze 180 stopni.
Wsypuję mąkę w małych partiach i po łyżce mleka (około 1/3 szklanki). Miksuję, aż do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta.
Powoli dodaje pokrojona margarynę i nadal miksuję.
Jaja rozbijam mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
522
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.