Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Najlepsze są oczywiście szarlotki na kruchym cieście, ale co – jeśli się chce człowiekowi szarlotki, a nie chce mu się brudzić rąk? Wtedy mikser w dłoń i polecam przepis na szarlotkę mojej mamy! Poza tym, że ta szarlotka jest mało wymagająca (mało jajek, nie trzeba smażyć jabłek), to w dodatku rozpływa się w ustach. Zamiast margaryny dodaję masło, a reszta tak, jak w przepisie, chociaż.. W przepisie napisałam „szarlotka z żurawiną”, ale żałuję, że ją dodałam i właściwie chciałabym przestrzec Was, żebyście uważali (rodzynki i orzechy, jak najbardziej proszę dodać, lecz żurawinę polecam dla ludzi, którzy ją lubią). Tym razem mój eksperyment miał dziwny smak, a ciasto było zjadliwe dopiero wtedy, jak szarlotka całkowicie wystygła, a żurawina nie dominowała nad całą kuchnią. Kochani, zostawmy sobie żurawinkę na śniadanie do musli i do wypychania kaczek, a przy wypiekach szanujmy tradycyjny smak!
2.5 | Szklanki | ||
![]() |
|||
1.5 | Kilograma |
jabłka
|
|
1.5 | Łyżeczki |
PROSZEK DO PIECZENIA
|
|
1 | Kostka |
margaryna zwykła
|
|
0.66 | Szklanki |
mleko
|
|
0.3 | Szklanki | ||
![]() |
|||
0.3 | Szklanki |
orzechy włoskie
|
|
1 | Sztuka |
CUKIER WANILIOWY
|
|
4 | Sztuki |
jaja kurze całe
|
|
0.5 | Szklanki |
cukier
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |