Mleczna bubble tea z tapioką
EkspertOdKuchni
Bubble tea to orzeźwiający napój na bazie czarnej herbaty i mleka z dodatkiem kuleczek tapioki. Całość najlepiej serwować w wysokiej szklance z rurką. Wierzch możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną i ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
180
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Bubble tea to orzeźwiający napój na bazie czarnej herbaty i mleka z dodatkiem kuleczek tapioki. Całość najlepiej serwować w wysokiej szklance z rurką. Wierzch możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną i ulubionymi dodatkami.
7
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 łyżka herbata czarna
4 łyżka tapioka czarna
0.50 szkl. mleko
0.50 szkl. gorąca woda
1 łyżka cukier
1 szt. kostki lodu
2 łyżka syrop klonowy
Przygotowanie
Rozpuść cukier w gorącej wodzie, a następnie dodaj tapiokę. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż do miękkości kulek tapioki. Następnie odcedź je i przepłucz zimną wodą.
Zaparz czarną herbatę i odstaw ją do ostudzenia.
Zimną herbatę przelej do szklanki. Dodaj mleko, tapiokę, syrop klonowy i kostki lodu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
180
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.