Mix krokiety z makaronem ryżowym
m7
Urozmaicone o orientalną nutę krokiety są bardzo smaczne. Polecamy wypróbować, jeśli szukasz nowych smaków.
0
0 / 0
Urozmaicone o orientalną nutę krokiety są bardzo smaczne. Polecamy wypróbować, jeśli szukasz nowych smaków.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
0.50 kg mięso mielone
1 szcz. sól
400 g pieczarki
200 g makaron ryżowy nitki
0.50 szt. kapusta pekińska
2 łyżka sos sojowo-grzybowy
2 łyżka olej
0.50 l mleko
0.50 l woda
1 szt. jajko
1.50 szkl. mąka pszenna
1 szcz. sól
Przygotowanie
Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, 2 łyżkami sosu sojowego. Odstawić na 30 minut do lodówki.
W tym czasie zetrzeć na tarce na grubych oczkach pieczarki, makaron połamać na krótkie nitki, posiekać kapustę pekińską.
Usmażyć mięso na rozgrzanym oleju, następnie mięso przerzucić do garnka, dodać starte pieczarki, połamany w mniejsze nitki makaron ryżowy. Na tej samej patelni chwilę podsmażyć kapustę pekińską, polać 1 łyżką sosu sojowego, dorzucić do garnka. Dolać ok. 1 szklanki wody, gotować farsz aż woda wyparuje.
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować i smażyć na patelni cienkie naleśniki.
Na każdym naleśniku układać farsz, zwinąć w krokieta, panierować w jajku i bułce tartej.
Smażyć krokiety na oleju, podawać z barszczykiem lub sosem słodko-kwaśnym.