Mix krokiety z makaronem ryżowym

m7
Mix krokiety z makaronem ryżowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Urozmaicone o orientalną nutę krokiety są bardzo smaczne. Polecamy wypróbować, jeśli szukasz nowych smaków.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

0.50 kg mięso mielone

1 szczyp. sól

400 g pieczarki

200 g makaron ryżowy nitki

0.50 szt. kapusta pekińska

2 łyżka sos sojowo-grzybowy

2 łyżka olej

0.50 l mleko

0.50 l woda

1 szt. jajko

1.50 szkl. mąka pszenna

1 szczyp. sól

Przygotowanie


Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, 2 łyżkami sosu sojowego. Odstawić na 30 minut do lodówki.

W tym czasie zetrzeć na tarce na grubych oczkach pieczarki, makaron połamać na krótkie nitki, posiekać kapustę pekińską.

Usmażyć mięso na rozgrzanym oleju, następnie mięso przerzucić do garnka, dodać starte pieczarki, połamany w mniejsze nitki makaron ryżowy. Na tej samej patelni chwilę podsmażyć kapustę pekińską, polać 1 łyżką sosu sojowego, dorzucić do garnka. Dolać ok. 1 szklanki wody, gotować farsz aż woda wyparuje.

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować i smażyć na patelni cienkie naleśniki.

Na każdym naleśniku układać farsz, zwinąć w krokieta, panierować w jajku i bułce tartej.

Smażyć krokiety na oleju, podawać z barszczykiem lub sosem słodko-kwaśnym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

353

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły