Mistrzowska pizza

zuzanka1994
Mistrzowska pizza

0

0 / 0

Pizza to obowiązkowe danie na każdym spotkaniu z przyjaciółmi, a szczególnie podczas wspólnego oglądania meczu! Sekretem jest sprawdzony przepis na ciasto i wysokiej jakości składniki. A najlepsze w pizzy jest to, że każdy może wybrać takie dodatki, jakie lubi. Więc może wspólne przygotowanie pizzy przed rozpoczęciem rozgrywki? :)

18

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

2 szkl. mąka lubella puszysta luksusowa

1 łyżecz. cukier

1 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

1 szt. żółtko

1 szczyp. sól

20 g drożdże świeże

0.75 szkl. ciepła woda

6 łyżka sos neapolitański łowicz

2 łyżka zioła prowansalskie

300 g ser mozzarella twardy

8 szt. pomidorki koktajlowe

0.50 puszka kukurydza konserwowa

80 g salami

0.50 szt. cukinia

1 szt. papryka czerwona

3 szt. ogórki konserwowe krakus

3 łyżka ketchup kotlin łagodny

3 łyżka majonez

Przygotowanie


1

Mąkę, cukier, olej, żółtko i sól umieścić w misce, wkruszyć świeże drożdże. Dodać wodę i zagnieść ciasto. Wyrobić przez kilka minut i zostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.

2

W czasie wyrastania ciasta przygotować pozostałe składniki. Ser zetrzeć na tarce, ogórki konserwowe, cukinię i paprykę pokroić w paseczki, pomidory w plasterki. Odsączyć kukurydzę z zalewy.

3

Piekarnik rozgrzać do 210°C. Ciasto przenieść na blat podsypany mąką i rozwałkować na kształt pizzy. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4

Na cieście rozprowadzić sos neapolitański i posypać ziołami. Wyłożyć połowę sera, ogórki konserwowe, cukinię, paprykę, salami, kukurydzę i pomidorki koktajlowe. Wierzch pizzy pokryć pozostałym serem.

5

Pizzę przełożyć do piekarnika i piec ok. 20 min. Podawać z sosem przygotowanym przez zmieszanie 3 łyżek ketchupu z 3 łyżkami majonezu.

6

Delektować się smakiem pysznej pizzy w gronie przyjaciół :).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły