Miodowo-maślana karmelizowana chałka

EkspertOdKuchni
Miodowo-maślana karmelizowana chałka

0

0 / 0

Miodowo-maślana karmelizowana chałka to prosty sposób na wykorzystanie chałki w nowej, pysznej wersji. Kromki chałki podsmażane na maśle z miodem stają się chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. To świetny pomysł na szybkie śniadanie, deser lub przekąskę. Chałka najlepiej smakuje z lodami pistacjowymi i sosem karmelowym, ale można ją również podawać z innymi ulubionymi dodatkami. Życzymy smacznego!

7

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. chałka

8 łyżka miękkie masło

3 łyżka miód

4 łyżka cukier brązowy

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

Do podania

1 szt. ulubione lody

1 szt. solony karmel

Przygotowanie


1

Pokroić chałkę na grube kromki – z jednego bochenka wyjdzie około 8 kawałków.

2

Wymieszać masło, cukier brązowy, miód i odrobinę wanilii, aby uzyskać gładką mieszankę. Posmarować nią kromki chałki z obu stron.

3

Ułożyć kromki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez 8-10 minut.

4

Następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 8-10 minut. Kierować się kolorem – chcemy uzyskać głęboki brąz, ale nie spalone kromki.

5

Wyjąć z piekarnika i przełożyć kromki na kratkę do studzenia na około 15 minut. Glazura stwardnieje, gdy odpocznie.

6

Podawać z lodami pistacjowymi i ciepłym solonym karmelem lub dodatkową porcją miodu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły