Miodowo-maślana karmelizowana chałka

EkspertOdKuchni

Miodowo-maślana karmelizowana chałka to prosty sposób na wykorzystanie chałki w nowej, pysznej wersji. Kromki chałki podsmażane na maśle z miodem stają się chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. To świetny pomysł na szybkie śniadanie, deser lub przekąskę. Chałka najlepiej smakuje z lodami pistacjowymi i sosem karmelowym, ale można ją również podawać z innymi ulubionymi dodatkami. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Miodowo-maślana karmelizowana chałka to prosty sposób na wykorzystanie chałki w nowej, pysznej wersji. Kromki chałki podsmażane na maśle z miodem stają się chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. To świetny pomysł na szybkie śniadanie, deser lub przekąskę. Chałka najlepiej smakuje z lodami pistacjowymi i sosem karmelowym, ale można ją również podawać z innymi ulubionymi dodatkami. Życzymy smacznego!
7
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. chałka
8 łyżka miękkie masło
3 łyżka miód
4 łyżka cukier brązowy
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
Do podania
1 szt. ulubione lody
1 szt. solony karmel
Przygotowanie
Pokroić chałkę na grube kromki – z jednego bochenka wyjdzie około 8 kawałków.
Wymieszać masło, cukier brązowy, miód i odrobinę wanilii, aby uzyskać gładką mieszankę. Posmarować nią kromki chałki z obu stron.
Ułożyć kromki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez 8-10 minut.
Następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 8-10 minut. Kierować się kolorem – chcemy uzyskać głęboki brąz, ale nie spalone kromki.
Wyjąć z piekarnika i przełożyć kromki na kratkę do studzenia na około 15 minut. Glazura stwardnieje, gdy odpocznie.
Podawać z lodami pistacjowymi i ciepłym solonym karmelem lub dodatkową porcją miodu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.