Miodowo - czekoladowe pianki
decomorreno
Goście za rogiem, a w lodówce pustki? Co powiesz na szybki i pyszny deser dosłownie z 3 składników i wody? Miodowo-czekoladowe pianki to przepis awaryjny, który wybornie smakuje zarówno solo jak i w towarzystwie kawy. Koniecznie wypróbuj :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
50
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.5 / 2
Goście za rogiem, a w lodówce pustki? Co powiesz na szybki i pyszny deser dosłownie z 3 składników i wody? Miodowo-czekoladowe pianki to przepis awaryjny, który wybornie smakuje zarówno solo jak i w towarzystwie kawy. Koniecznie wypróbuj :)
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
350 miód
250 woda
3 łyżka żelatyna
3 łyżka woda
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Przygotuj formę (wymiary około 22x 30 cm) – wysmaruj ją olejem i wyłóż papierem. Posyp obficie kakao DecoMorreno i odstaw. Do misy miksera wsyp żelatynę, dodaj do niej 125 ml wody. W małej miseczce połącz 2 łyżki kakao DecoMorreno oraz 3 łyżki wody, następnie dodaj mieszankę do miksera z żelatyną.
Miód wlej do rondelka, dodaj pozostałe pół szklanki wody i doprowadź do wrzenia, gotuj przez 1-2 minuty. Wlewaj cienkim strumieniem do miksera, miksuj na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta puszysta masa - może to zająć nawet kilkanaście minut.
Przełóż powstałą piankę do przygotowanej blaszki. Wierzch posyp ponownie kakao i odstaw do lodówki do stężenia. Pokrój na kostkę ostrym nożem i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!