Miodownik z kremem kakaowym

decomorreno
Miodownik z kremem kakaowym

0

5 / 1

Miodownik, to ciasto które piekły nasze Babcie, składające się z kruchych blatów miodowych, przełożone masą grysikowo-kakaową z dodatkiem orzechów włoskich. Tradycyjne, proste i zawsze udane.

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


18 porcji

Składniki

600 g mąka lubella puszysta poznańska

4 łyżka miód

100 g masło

200 g cukier

15 g soda oczyszczona

3 szt. jaja l

500 mleko uht 3,2%

120 g kasza manna lubella

120 g cukier

200 g masło

30 g kakao decomorreno

3 szt. żółtko jaja kurzego

100 g czekolada

50 g masło

80 g orzechy włoskie

Przygotowanie


1

Masło pokrój na mniejsze kawałki. Mąkę przesiej.

2

Do miski przełóż mąkę, cukier i sodę oczyszczoną, wymieszaj. Dodaj masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj jajka i miód. Zagniataj ciasto, aż do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto podziel na trzy równe części.

3

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj oprószając lekko mąką. Piekarnik rozgrzej do temp. 150°C . Każdy placek upiecz osobno przez 10 min na złoty kolor i pozostaw do ostygnięcia.

4

Mleko zagotuj z cukrem. Dodaj kakao i kaszę mannę. Mieszając gotuj aż zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia.

5

Masło utrzyj z żółtkami na gładką masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj ugotowaną kaszę mannę. Miksuj do połączenia składników.

6

Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.

7

Blaty ciasta przełóż kremem. Wierzch ciasta polej polewą czekoladową i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły