Miodownik z kremem kakaowym
decomorreno
Miodownik, to ciasto które piekły nasze Babcie, składające się z kruchych blatów miodowych, przełożone masą grysikowo-kakaową z dodatkiem orzechów włoskich. Tradycyjne, proste i zawsze udane.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
471
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Miodownik, to ciasto które piekły nasze Babcie, składające się z kruchych blatów miodowych, przełożone masą grysikowo-kakaową z dodatkiem orzechów włoskich. Tradycyjne, proste i zawsze udane.
15
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
18 porcji
Składniki
600 g mąka lubella puszysta poznańska
4 łyżka miód
100 g masło
200 g cukier
15 g soda oczyszczona
3 szt. jaja l
500 mleko uht 3,2%
120 g kasza manna lubella
120 g cukier
200 g masło
30 g kakao decomorreno
3 szt. żółtko jaja kurzego
100 g czekolada
50 g masło
80 g orzechy włoskie
Przygotowanie
Masło pokrój na mniejsze kawałki. Mąkę przesiej.
Do miski przełóż mąkę, cukier i sodę oczyszczoną, wymieszaj. Dodaj masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj jajka i miód. Zagniataj ciasto, aż do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto podziel na trzy równe części.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj oprószając lekko mąką. Piekarnik rozgrzej do temp. 150°C . Każdy placek upiecz osobno przez 10 min na złoty kolor i pozostaw do ostygnięcia.
Mleko zagotuj z cukrem. Dodaj kakao i kaszę mannę. Mieszając gotuj aż zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia.
Masło utrzyj z żółtkami na gładką masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj ugotowaną kaszę mannę. Miksuj do połączenia składników.
Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
Blaty ciasta przełóż kremem. Wierzch ciasta polej polewą czekoladową i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
471
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.