MIODOWNIK Z FRUŻELINĄ ŻURAWINOWĄ I POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY
MartaPedoo
Miodownik jest bardzo słodki dlatego przełamałam go lekko kwaśną frużeliną z żurawiny. W połączeniu z ciastem smakuje cudownie.
0
0 / 0
Miodownik jest bardzo słodki dlatego przełamałam go lekko kwaśną frużeliną z żurawiny. W połączeniu z ciastem smakuje cudownie.
18
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
3 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
4 łyżka cukier
2 szt. jaja l
200 g margaryna mleczna
1 łyżeczka soda oczyszczona
2 łyżka miód
1 łyżeczka przyprawa korzenna
4 szkl. mleko uht 3,2%
8 łyżka kasza manna
150 g masło
0.50 szkl. cukier puder
1 łyżka mąka ziemniaczana
2 szcz. aromat waniliowy
200 g żurawina łowicz
3 łyżka cukier
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
150 g czekolada biała
2 łyżka śmietanka kremowa 30%
Przygotowanie
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować i wyłożyć do okrągłej formy. Pieczemy przez około 15-20 minut w 180 st.
Mleko zagotowujemy dodajemy kaszę i gotujemy. Dodajemy cukier, mąkę i aromat. Studzimy. Do zimnej masy dodajemy partiami masło i miksujemy.
Owoce żurawiny zalewamy niewielką ilością wody tak, aby je przykryły i zagotowujemy. Gdy żurawina się rozgotuje dodajemy cukier i mąkę.
Każdy placek smarujemy frużeliną żurawinową oraz masą i składamy. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą i ozdabiamy. Schładzamy kilka godzin w lodówce.