MIODOWNIK Z FRUŻELINĄ ŻURAWINOWĄ I POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY

MartaPedoo
MIODOWNIK Z FRUŻELINĄ ŻURAWINOWĄ I POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY

0

0 / 0

Miodownik jest bardzo słodki dlatego przełamałam go lekko kwaśną frużeliną z żurawiny. W połączeniu z ciastem smakuje cudownie.

18

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

3 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

4 łyżka cukier

2 szt. jaja l

200 g margaryna mleczna

1 łyżeczka soda oczyszczona

2 łyżka miód

1 łyżeczka przyprawa korzenna

4 szkl. mleko uht 3,2%

8 łyżka kasza manna

150 g masło

0.50 szkl. cukier puder

1 łyżka mąka ziemniaczana

2 szcz. aromat waniliowy

200 g żurawina łowicz

3 łyżka cukier

1 łyżeczka mąka ziemniaczana

150 g czekolada biała

2 łyżka śmietanka kremowa 30%

Przygotowanie


1

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować i wyłożyć do okrągłej formy. Pieczemy przez około 15-20 minut w 180 st.

2

Mleko zagotowujemy dodajemy kaszę i gotujemy. Dodajemy cukier, mąkę i aromat. Studzimy. Do zimnej masy dodajemy partiami masło i miksujemy.

3

Owoce żurawiny zalewamy niewielką ilością wody tak, aby je przykryły i zagotowujemy. Gdy żurawina się rozgotuje dodajemy cukier i mąkę.

4

Każdy placek smarujemy frużeliną żurawinową oraz masą i składamy. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą i ozdabiamy. Schładzamy kilka godzin w lodówce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły