Miodowniczek

m7
Miodowniczek

1

0 / 0

Ciasto przekładane kremem z chrupiącymi orzechami. Trochę pracochłonne lecz łatwe w przygotowaniu a zarazem wykwintne.

16

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

2 łyżeczka soda

1.50 kost. masła

0.75 kost. margaryna

5 szkl. mleko

1 szt. budyń waniliowy

1 szt. krem:

1 szt. cukier waniliowy

3 szt. jaja l

1 szt. masa orzechowa:

12 łyżka kasza manna

5 łyżka mleko

5 łyżka miód przetopiony

15 dek. cukier puder

15 dek. cukier puder

70 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna

25 dek. orzechy włoskie

Przygotowanie


1

Ciasto: do miski przesiać mąkę i sodę. Pozostałe składniki (tj. Miód, margarynę, jajka, mleko oraz cukier) utrzeć mikserem. Następnie dodać je do mąki. Ciasto zagnieść. Upiec na dużej blasze. Podzielić na cztery części.

2

krem:na mleku ugotować kaszę mannę (gotować ok. 20 minut). Następnie dobrze wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości. Ugotować bardzo gęsty budyń. Wystudzić. Do masła dodać kaszę oraz budyń, cały czas ucierając.

3

masa orzechowa: posiekane orzechy pomieszane z cukrem, miodem oraz masłem podgrzać. Następnie wystudzić. Masę wyłożyć na ostatni placek (lub 1/4 placka jeśli dzielimy jedną blachę) przed upieczeniem.

4

każdy placek przekładać kremem. Na górę ułożyć ciasto z orzechami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły