Miodowniczek
m7
Ciasto przekładane kremem z chrupiącymi orzechami. Trochę pracochłonne lecz łatwe w przygotowaniu a zarazem wykwintne.
1
0 / 0
Ciasto przekładane kremem z chrupiącymi orzechami. Trochę pracochłonne lecz łatwe w przygotowaniu a zarazem wykwintne.
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
2 łyżeczka soda
1.50 kost. masła
0.75 kost. margaryna
5 szkl. mleko
1 szt. budyń waniliowy
1 szt. krem:
1 szt. cukier waniliowy
3 szt. jaja l
1 szt. masa orzechowa:
12 łyżka kasza manna
5 łyżka mleko
5 łyżka miód przetopiony
15 dek. cukier puder
15 dek. cukier puder
70 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna
25 dek. orzechy włoskie
Przygotowanie
Ciasto: do miski przesiać mąkę i sodę. Pozostałe składniki (tj. Miód, margarynę, jajka, mleko oraz cukier) utrzeć mikserem. Następnie dodać je do mąki. Ciasto zagnieść. Upiec na dużej blasze. Podzielić na cztery części.
krem:na mleku ugotować kaszę mannę (gotować ok. 20 minut). Następnie dobrze wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości. Ugotować bardzo gęsty budyń. Wystudzić. Do masła dodać kaszę oraz budyń, cały czas ucierając.
masa orzechowa: posiekane orzechy pomieszane z cukrem, miodem oraz masłem podgrzać. Następnie wystudzić. Masę wyłożyć na ostatni placek (lub 1/4 placka jeśli dzielimy jedną blachę) przed upieczeniem.
każdy placek przekładać kremem. Na górę ułożyć ciasto z orzechami.