Miodowniczek
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Miodowniczek](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975085760.jpeg&w=3840&q=75)
Ciasto przekładane kremem z chrupiącymi orzechami. Trochę pracochłonne lecz łatwe w przygotowaniu a zarazem wykwintne.
1
0 / 0
Ciasto przekładane kremem z chrupiącymi orzechami. Trochę pracochłonne lecz łatwe w przygotowaniu a zarazem wykwintne.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
2 łyżecz. soda
1.50 kostka masła
0.75 kostka margaryna
5 szkl. mleko
1 szt. budyń waniliowy
1 szt. cukier waniliowy
3 szt. jaja l
12 łyżka kasza manna
5 łyżka mleko
5 łyżka miód przetopiony
15 dag. cukier puder
15 dag. cukier puder
70 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
25 dag. orzechy włoskie
Przygotowanie
Ciasto: do miski przesiać mąkę i sodę. Pozostałe składniki (tj. Miód, margarynę, jajka, mleko oraz cukier) utrzeć mikserem. Następnie dodać je do mąki. Ciasto zagnieść. Upiec na dużej blasze. Podzielić na cztery części.
krem:na mleku ugotować kaszę mannę (gotować ok. 20 minut). Następnie dobrze wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości. Ugotować bardzo gęsty budyń. Wystudzić. Do masła dodać kaszę oraz budyń, cały czas ucierając.
masa orzechowa: posiekane orzechy pomieszane z cukrem, miodem oraz masłem podgrzać. Następnie wystudzić. Masę wyłożyć na ostatni placek (lub 1/4 placka jeśli dzielimy jedną blachę) przed upieczeniem.
każdy placek przekładać kremem. Na górę ułożyć ciasto z orzechami.