Miodowniczek

m7

Ciasto przekładane kremem z chrupiącymi orzechami. Trochę pracochłonne lecz łatwe w przygotowaniu a zarazem wykwintne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
716
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Ciasto przekładane kremem z chrupiącymi orzechami. Trochę pracochłonne lecz łatwe w przygotowaniu a zarazem wykwintne.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
2 łyżecz. soda
1.50 kostka masła
0.75 kostka margaryna
5 szkl. mleko
1 szt. budyń waniliowy
1 szt. cukier waniliowy
3 szt. jaja l
12 łyżka kasza manna
5 łyżka mleko
5 łyżka miód przetopiony
15 dag. cukier puder
15 dag. cukier puder
70 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
25 dag. orzechy włoskie
Przygotowanie
Ciasto: do miski przesiać mąkę i sodę. Pozostałe składniki (tj. Miód, margarynę, jajka, mleko oraz cukier) utrzeć mikserem. Następnie dodać je do mąki. Ciasto zagnieść. Upiec na dużej blasze. Podzielić na cztery części.
krem:na mleku ugotować kaszę mannę (gotować ok. 20 minut). Następnie dobrze wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości. Ugotować bardzo gęsty budyń. Wystudzić. Do masła dodać kaszę oraz budyń, cały czas ucierając.
masa orzechowa: posiekane orzechy pomieszane z cukrem, miodem oraz masłem podgrzać. Następnie wystudzić. Masę wyłożyć na ostatni placek (lub 1/4 placka jeśli dzielimy jedną blachę) przed upieczeniem.
każdy placek przekładać kremem. Na górę ułożyć ciasto z orzechami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
716
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.