Mintaj w sosie koperkowym na buraczkowych łazankach

EdytaPochopien
Mintaj w sosie koperkowym na buraczkowych łazankach

0

0 / 0

Proste, szybkie i smaczne danie świąteczne. Można je wykonać na bieżąco jak spaghetti i nie martwić się, że coś zostanie. A gdy jednak coś zostanie na talerzu, danie można jeszcze podgrzać i jest równie smaczne. Idealne dla niespodziewanych gości w drugi dzień świąt, gdy nie mam już nic gotowego do wyboru w lodówce.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. mintaj

250 g makaron łazanki lubella

4 łyżka koncentrat barszczu czerwonego krakus

200 g śmietanka kremowa 30%

1 szt. cebula

2 łyżka olej

0.50 łyżecz. sól, pieprz

1 łyżecz. masło

1 łyżka posiekany koperek

Przygotowanie


1

Odmrożone lub świeże filety z mintaja pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię na rozgrzany olej i lekko podsmażyć do ścięcia się ryby. Jeśli z ryby wyjdzie za dużo wody, można odlać część łyżką. Dodać posiekaną cebulę. Oprószyć solą i pieprzem. Po koniec smażenia dodać koperek i masło. Poddusić mieszając około 2 minuty. Na koniec wlać śmietankę i dusić wszystko mieszając na małym ogniu do zgęstnienia około 5-8 minut.

2

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Gdy będzie prawie miękki, dodać koncentrat barszczu i gotować jeszcze około 2 minuty. Wyłączyć. Odstawić na 5 minut, po czym odcedzić i przelać zimną wodą.

3

Makaron wyłożyć na talerz. Na niego wyłożyć rybę w sosie. Przybrać koperkiem.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły