Mintaj w sosie koperkowym na buraczkowych łazankach
EdytaPochopien
Proste, szybkie i smaczne danie świąteczne. Można je wykonać na bieżąco jak spaghetti i nie martwić się, że coś zostanie. A gdy jednak coś zostanie na talerzu, danie można jeszcze podgrzać i jest równie smaczne. Idealne dla niespodziewanych gości w drugi dzień świąt, gdy nie mam już nic gotowego do wyboru w lodówce.
0
0 / 0
Proste, szybkie i smaczne danie świąteczne. Można je wykonać na bieżąco jak spaghetti i nie martwić się, że coś zostanie. A gdy jednak coś zostanie na talerzu, danie można jeszcze podgrzać i jest równie smaczne. Idealne dla niespodziewanych gości w drugi dzień świąt, gdy nie mam już nic gotowego do wyboru w lodówce.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. mintaj
250 g makaron łazanki lubella
4 łyżka koncentrat barszczu czerwonego krakus
200 g śmietanka kremowa 30%
1 szt. cebula
2 łyżka olej
0.50 łyżecz. sól, pieprz
1 łyżecz. masło
1 łyżka posiekany koperek
Przygotowanie
Odmrożone lub świeże filety z mintaja pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię na rozgrzany olej i lekko podsmażyć do ścięcia się ryby. Jeśli z ryby wyjdzie za dużo wody, można odlać część łyżką. Dodać posiekaną cebulę. Oprószyć solą i pieprzem. Po koniec smażenia dodać koperek i masło. Poddusić mieszając około 2 minuty. Na koniec wlać śmietankę i dusić wszystko mieszając na małym ogniu do zgęstnienia około 5-8 minut.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Gdy będzie prawie miękki, dodać koncentrat barszczu i gotować jeszcze około 2 minuty. Wyłączyć. Odstawić na 5 minut, po czym odcedzić i przelać zimną wodą.
Makaron wyłożyć na talerz. Na niego wyłożyć rybę w sosie. Przybrać koperkiem.