Mini wege-pizza na spodzie brokułowym
maspexdigital
Przepis na mini wege-pizzę i to w dodatku na spodzie brokułowym, to coś czego koniecznie musicie spróbować. Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Najlepsza alternatywa dla wielbicieli pizzy, którzy nie tolerują glutenu lub nie jedzą mięsa. Mini wege-pizza na spodzie brokułowym jest łatwa i stosunkowo szybka w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
577
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis na mini wege-pizzę i to w dodatku na spodzie brokułowym, to coś czego koniecznie musicie spróbować. Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Najlepsza alternatywa dla wielbicieli pizzy, którzy nie tolerują glutenu lub nie jedzą mięsa. Mini wege-pizza na spodzie brokułowym jest łatwa i stosunkowo szybka w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 pęcz. koncentrat pomidorowy łowicz
50 dag. brokuły
1 szt. jaja l
100 g zmielone migdały
2 szt. ząbek czosnku
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. zioła prowansalskie
2 łyżka masło
200 g mozarella
50 g czarne oliwki
1 pęcz. rukola
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Brokuł umyj, zblenduj na drobne kawałeczki lub zetrzyj na tarce. Na patelni rozpuść olej, wsyp drobne kawałki brokułu i odparowuj przez kilka minut na średniej mocy kuchenki, cały czas mieszając.
Przełóż masę brokułową do miski i zostaw na kilka minut aż wystygnie. Dodaj jajko, 100 g mielonych migdałów oraz sól i pieprz. Przygotowane ciasto przełóż na blachę, przykrytą papierem do pieczenia.
Możesz uformować kilka małych pizzerinek lub jedną dużą pizzę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez około 20-30 minut, aż spody się podpieką i staną się suche.
Koncentrat wymieszaj z pokrojony drobno czosnkiem i przyprawami. Posmaruj upieczone spody i wyłóż wierzch ser oraz pozostałe dodatki. Zapiecz ponownie w piekarniku aż roztopi się ser.
Przed podaniem posyp świeżymi liśćmi rukoli i polej oliwą z oliwek.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
577
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.