Mini Tarty z puddingiem jagodowym na dzień mamy
decomorreno
Zainspiruj się naszym przepisem na wyjątkowo smaczne, wegańskie mini tarty wypełnione po brzegi puddingiem z jagód i zrób niespodziankę swojej mamie! Można je dosłownie pożerać wzrokiem! Jesteśmy przekonani, że te wegańskie tartaletki zrobią furrorę na Twoim stole na Dzień Matki:)
0
5 / 2
Zainspiruj się naszym przepisem na wyjątkowo smaczne, wegańskie mini tarty wypełnione po brzegi puddingiem z jagód i zrób niespodziankę swojej mamie! Można je dosłownie pożerać wzrokiem! Jesteśmy przekonani, że te wegańskie tartaletki zrobią furrorę na Twoim stole na Dzień Matki:)
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
140 g migdały blanszowane
55 g skrobia ziemniaczana
20 g kakao decomorreno
25 g mąka kukurydziana
3 łyżka ksylitol
6 łyżka woda
100 g ryż biały
10 g olej kokosowy
100 g jagody
250 g mleko kokosowe
3 łyżka ksylitol
Przygotowanie
Zblenduj migdały. Przygotowaną w ten sposób mączkę wymieszaj ze skrobią, kakao DecoMorreno, mąką i ksylitolem w pudrze. Podczas miksowania dodawaj stopniowo wodę, gdy masa zacznie się kleić zagnieć plastyczne ciasto.
Foremki na tarty lekko wysmaruj olejem. Wyłóż je ciastem i wyrównaj brzegi. Piecz w temp. 180 C przez około 10-12 minut. Po wyjęciu pozostaw do wystudzenia i dopiero wtedy wyjmij z foremek.
Do garnka z grubym dnem dodaj olej, a następnie wsyp ryż i podprażaj go mieszając cały czas przez kilka minut. Gdy stanie się szklisty dodaj mleo kokosowe oraz pół szklanki wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. W trakcie gotowania dodaj świeże lub mrożone jagody. Gotuj aż ryż stanie się miękki, w razie potrzeby dolewaj stopniowo wodę.
Na koniec dodaj ksylitol lub inny ulubiony dodatek słodzący, może to być w wersji wegańskie syrop lub erytrol, czy stewia. Gdy masa już lekko przestygnie dodawaj ją do czekoladowych spodów. Dodatkowo udekoruj je świeżymi owocami. Smacznego!