Mini Tarty z puddingiem jagodowym na dzień mamy
decomorreno
Zainspiruj się naszym przepisem na wyjątkowo smaczne, wegańskie mini tarty wypełnione po brzegi puddingiem z jagód i zrób niespodziankę swojej mamie! Można je dosłownie pożerać wzrokiem! Jesteśmy przekonani, że te wegańskie tartaletki zrobią furrorę na Twoim stole na Dzień Matki:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
213
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Zainspiruj się naszym przepisem na wyjątkowo smaczne, wegańskie mini tarty wypełnione po brzegi puddingiem z jagód i zrób niespodziankę swojej mamie! Można je dosłownie pożerać wzrokiem! Jesteśmy przekonani, że te wegańskie tartaletki zrobią furrorę na Twoim stole na Dzień Matki:)
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
140 g migdały blanszowane
55 g skrobia ziemniaczana
20 g kakao decomorreno
25 g mąka kukurydziana
3 łyżka ksylitol
6 łyżka woda
100 g ryż biały
10 g olej kokosowy
100 g jagody
250 g mleko kokosowe
3 łyżka ksylitol
Przygotowanie
Zblenduj migdały. Przygotowaną w ten sposób mączkę wymieszaj ze skrobią, kakao DecoMorreno, mąką i ksylitolem w pudrze. Podczas miksowania dodawaj stopniowo wodę, gdy masa zacznie się kleić zagnieć plastyczne ciasto.
Foremki na tarty lekko wysmaruj olejem. Wyłóż je ciastem i wyrównaj brzegi. Piecz w temp. 180 C przez około 10-12 minut. Po wyjęciu pozostaw do wystudzenia i dopiero wtedy wyjmij z foremek.
Do garnka z grubym dnem dodaj olej, a następnie wsyp ryż i podprażaj go mieszając cały czas przez kilka minut. Gdy stanie się szklisty dodaj mleo kokosowe oraz pół szklanki wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. W trakcie gotowania dodaj świeże lub mrożone jagody. Gotuj aż ryż stanie się miękki, w razie potrzeby dolewaj stopniowo wodę.
Na koniec dodaj ksylitol lub inny ulubiony dodatek słodzący, może to być w wersji wegańskie syrop lub erytrol, czy stewia. Gdy masa już lekko przestygnie dodawaj ją do czekoladowych spodów. Dodatkowo udekoruj je świeżymi owocami. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
213
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.