Mini tarty z grzybami i cebulą
kontakt_2
Chrupiące i aromatyczne mini tarty z dużą ilością grzybów i lekko karmelizowaną cebulą staną się hitem Świąt!
0
0 / 0
Chrupiące i aromatyczne mini tarty z dużą ilością grzybów i lekko karmelizowaną cebulą staną się hitem Świąt!
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
2.50 szkl. mąka pszenna lubella
125 g masło
1 szt. jajko
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka jogurt naturalny
0.50 łyżeczka proszek do pieczenia
2 szt. cebula biała
1 szt. cebula czerwona
1 łyżka olej rzepakowy
150 g grzyby
100 g ser żółty
2 szt. jajko
0.50 łyżeczka sól
1 szcz. pieprz
5 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Masło kroimy w kostkę. Zagniatamy ciasto z mąki, masła, proszku, jajka, soli i jogurtu. Odstawiamy na 30 min. do lodówki.
Cebule białe i cebulę czerwoną kroimy w piórka. Podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju przez 5 minut. Dodajemy pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 10 min.
Po upływie czasu ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy obficie podsypując mąką. Z ciasta wykrawamy kółka wielkości foremek. Foremki smarujemy odrobiną masła. Przekładamy ciasto i nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Podpiekamy spody przez 10 min.
W misce mieszamy jajka ze startym na tarce żółtym serem. Dodajemy podsmażone grzyby i cebulę. Mieszamy. Przekładamy na mini tarty. Pieczemy ok. 25 min. Podajemy polane ketchupem.