Mini tarty z grzybami i cebulą
kontakt_2
Chrupiące i aromatyczne mini tarty z dużą ilością grzybów i lekko karmelizowaną cebulą staną się hitem Świąt!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
662
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chrupiące i aromatyczne mini tarty z dużą ilością grzybów i lekko karmelizowaną cebulą staną się hitem Świąt!
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
2.50 szkl. mąka pszenna lubella
125 g masło
1 szt. jajko
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. jogurt naturalny
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szt. cebula biała
1 szt. cebula czerwona
1 łyżka olej rzepakowy
150 g grzyby
100 g ser żółty
2 szt. jajko
0.50 łyżecz. sól
1 szczyp. pieprz
5 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Masło kroimy w kostkę. Zagniatamy ciasto z mąki, masła, proszku, jajka, soli i jogurtu. Odstawiamy na 30 min. do lodówki.
Cebule białe i cebulę czerwoną kroimy w piórka. Podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju przez 5 minut. Dodajemy pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 10 min.
Po upływie czasu ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy obficie podsypując mąką. Z ciasta wykrawamy kółka wielkości foremek. Foremki smarujemy odrobiną masła. Przekładamy ciasto i nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Podpiekamy spody przez 10 min.
W misce mieszamy jajka ze startym na tarce żółtym serem. Dodajemy podsmażone grzyby i cebulę. Mieszamy. Przekładamy na mini tarty. Pieczemy ok. 25 min. Podajemy polane ketchupem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
662
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.