Mini tarty z grzybami i cebulą

kontakt_2
Mini tarty z grzybami i cebulą

0

0 / 0

Chrupiące i aromatyczne mini tarty z dużą ilością grzybów i lekko karmelizowaną cebulą staną się hitem Świąt!

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

2.50 szkl. mąka pszenna lubella

125 g masło

1 szt. jajko

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. jogurt naturalny

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

2 szt. cebula biała

1 szt. cebula czerwona

1 łyżka olej rzepakowy

150 g grzyby

100 g ser żółty

2 szt. jajko

0.50 łyżecz. sól

1 szczyp. pieprz

5 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Masło kroimy w kostkę. Zagniatamy ciasto z mąki, masła, proszku, jajka, soli i jogurtu. Odstawiamy na 30 min. do lodówki.

2

Cebule białe i cebulę czerwoną kroimy w piórka. Podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju przez 5 minut. Dodajemy pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 10 min.

3

Po upływie czasu ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy obficie podsypując mąką. Z ciasta wykrawamy kółka wielkości foremek. Foremki smarujemy odrobiną masła. Przekładamy ciasto i nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Podpiekamy spody przez 10 min.

4

W misce mieszamy jajka ze startym na tarce żółtym serem. Dodajemy podsmażone grzyby i cebulę. Mieszamy. Przekładamy na mini tarty. Pieczemy ok. 25 min. Podajemy polane ketchupem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

662

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

70

gram

Tłuszcze

33

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły