Mini tarty z grzybami i cebulą

kontakt_2
Mini tarty z grzybami i cebulą

0

0 / 0

Chrupiące i aromatyczne mini tarty z dużą ilością grzybów i lekko karmelizowaną cebulą staną się hitem Świąt!

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

2.50 szkl. mąka pszenna lubella

125 g masło

1 szt. jajko

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka jogurt naturalny

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

2 szt. cebula biała

1 szt. cebula czerwona

1 łyżka olej rzepakowy

150 g grzyby

100 g ser żółty

2 szt. jajko

0.50 łyżeczka sól

1 szcz. pieprz

5 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Masło kroimy w kostkę. Zagniatamy ciasto z mąki, masła, proszku, jajka, soli i jogurtu. Odstawiamy na 30 min. do lodówki.

2

Cebule białe i cebulę czerwoną kroimy w piórka. Podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju przez 5 minut. Dodajemy pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 10 min.

3

Po upływie czasu ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy obficie podsypując mąką. Z ciasta wykrawamy kółka wielkości foremek. Foremki smarujemy odrobiną masła. Przekładamy ciasto i nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Podpiekamy spody przez 10 min.

4

W misce mieszamy jajka ze startym na tarce żółtym serem. Dodajemy podsmażone grzyby i cebulę. Mieszamy. Przekładamy na mini tarty. Pieczemy ok. 25 min. Podajemy polane ketchupem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły