Mini tarteletki czekoladowe z kremem gruszkowym i karmelizowaną gruszką

decomorreno
Mini tarteletki czekoladowe z kremem gruszkowym i karmelizowaną gruszką

1

0 / 0

Jeżeli nie masz jeszcze pomysłu na deser i na to, co przygotować na imprezę albo rodzinną uroczystość to wytworne tarteletki czekoladowe zachwycą każdego wyglądem i smakiem! Efektowne ciasteczka proste w wykonaniu i aromatyczna gruszka z serkiem (najlepiej typu włoskiego) to kompozycja idealna! Koniecznie wypróbuj!

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

150 g mąka puszysta tortowa lubella

100 g masło

40 g cukier puder

30 g kakao decomorreno

1 łyżka śmietana

1 szt. jajko

300 g twaróg

1 szt. gruszka

3 łyżka cukier trzcinowy

2 szt. gruszka

2 szcz. cukier

2 łyżka pistacje

Przygotowanie


1

Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, kakao, śmietany i jajka wyrobić ciasto. Zrobić kulę, zakryć folią i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

2

Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 4 mm, wyciąć kółka (większe niż foremka). Ciastem wyłożyć foremki, na spodzie porobić widelcem dziurki i wstawić do lodówki na 15 minut.

3

Tarteletki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec przez około 12 minut, ostudzić.

4

Gruszkowy serek: Gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić kostkę. Następnie wrzucić do garnuszka, zasypać cukrem i podgrzewać około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż gruszka będzie miękka. Dodać twarożek (najlepiej typu włoskiego) i rozgnieć widelcem.

5

Dno wypełnić gruszkowym serkiem, ozdobić chipsem z gruszki oraz posiekanymi pistacjami.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły