Mini serniczki z karmelem

Lubella
Mini serniczki z karmelem

2

0 / 0

Mini serniczki z karmelem to idealny wybór dla wszystkich fanów kremowych deserów. Są doskonałe na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. Połączenie ciasteczkowego spodu, aksamitnego twarogu i karmelowej polewy nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Smacznego!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

450 g twaróg mielony z wiaderka

2 szt. jajka całe

1 opak. cukier wanilinowy

1 szt. cytryna

100 ml śmietanka 30%

60 g cukier

100 g herbatniki

50 g masło

10 g mąka pszenna lubella

Polewa

100 g śmietanka 30%

100 g cukier

1 szcz. sól

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Twaróg, jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietankę, skórkę otartą z jednej cytryny i mąkę wymieszać rózgą albo mikserem. Nie ubijać, składniki mają się tylko wymieszać.

2

Herbatniki pokruszyć na piasek i wymieszać z roztopionym masłem.

3

Do foremek na muffiny wsypać 1 łyżkę herbatników z masłem i dokładnie dognieść do dna. Na wierzch wylać masę serową.

4

Serniczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 165°C. Piętro niżej postawić naczynie żaroodporne i wlać wrzącą wodę (zrobić tzw. kąpiel wodną).

5

Piec serniczki ok. 25-30 minut.

6

W rondelku zrobić karmel na niewielkim ogniu. Następnie wlać śmietankę wymieszać, aby karmel się rozpuścił. Dodać szczyptę soli i masło. Wymieszać

7

Serniczki schładzamy przy uchylonym piekarniku, a następnie w temperaturze pokojowej. Na koniec wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

8

Gotowe serniczki polewamy wcześniej przygotowanym karmelem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły