Mini ptysie
m7
Szybkie i pyszne ptysie nadziewane śmietanką. Czego chcieć więcej? No może kawy. Pyszne!
0
0 / 0
Szybkie i pyszne ptysie nadziewane śmietanką. Czego chcieć więcej? No może kawy. Pyszne!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
250 woda
300 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
60 g masło
125 g mąka pszenna tortowa
2 szt. jajko
2 łyżka cukier puder
Przygotowanie
250 ml wody zagotować z masłem i solą. Przesianą mąkę dodać do gorącej wody i na średnim ogniu mieszając tak długo aż masa będzie gładka i zacznie odrywać się od ścianek. Lekko przestudzić. Wbić po jednym jajku ciągle mieszając mikserem na wolnych obrotach.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do szprycy z otworem największej gwiazdki i wyciskać małe porcje na papier. Piec ok. 20 minut do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia.
300 ml śmietany ubić na sztywno, dodać 2 łyżki przesianego cukru pudru. Śmietanę przełożyć do szprycy i napełnić ptysiowe kulki. Odstawić do lodówki.