Mini ptysie

m7
Mini ptysie

0

0 / 0

Szybkie i pyszne ptysie nadziewane śmietanką. Czego chcieć więcej? No może kawy. Pyszne!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

250 woda

300 śmietanka kremowa 30%

1 szcz. sól

60 g masło

125 g mąka pszenna tortowa

2 szt. jajko

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

250 ml wody zagotować z masłem i solą. Przesianą mąkę dodać do gorącej wody i na średnim ogniu mieszając tak długo aż masa będzie gładka i zacznie odrywać się od ścianek. Lekko przestudzić. Wbić po jednym jajku ciągle mieszając mikserem na wolnych obrotach.

2

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do szprycy z otworem największej gwiazdki i wyciskać małe porcje na papier. Piec ok. 20 minut do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia.

3

300 ml śmietany ubić na sztywno, dodać 2 łyżki przesianego cukru pudru. Śmietanę przełożyć do szprycy i napełnić ptysiowe kulki. Odstawić do lodówki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły