Mini ptysie

m7
Mini ptysie

Średnia 0 / 0

Oceń!

Szybkie i pyszne ptysie nadziewane śmietanką. Czego chcieć więcej? No może kawy. Pyszne!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

250 woda

300 śmietanka kremowa 30%

1 szczyp. sól

60 g masło

125 g mąka pszenna tortowa

2 szt. jajko

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


250 ml wody zagotować z masłem i solą. Przesianą mąkę dodać do gorącej wody i na średnim ogniu mieszając tak długo aż masa będzie gładka i zacznie odrywać się od ścianek. Lekko przestudzić. Wbić po jednym jajku ciągle mieszając mikserem na wolnych obrotach.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do szprycy z otworem największej gwiazdki i wyciskać małe porcje na papier. Piec ok. 20 minut do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia.

300 ml śmietany ubić na sztywno, dodać 2 łyżki przesianego cukru pudru. Śmietanę przełożyć do szprycy i napełnić ptysiowe kulki. Odstawić do lodówki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

67

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

4

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły