Mini Pączki kakaowe

decomorreno
Mini Pączki kakaowe

3

4.3 / 3

Pączki mogą być z nadzieniem lub beznadziejne. My proponujemy te pierwsze! Sprawdź nasz przepis na niezwykle smaczne pączki kakaowej w wersji mini. Nie ograniczaj się - użyj swojego ulubionego dżemu lub nadzienia!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


60 porcji

Składniki

425 g mąka lubella puszysta luksusowa

30 g kakao decomorreno

250 mleko

15 g suche drożdże

60 g masło roztopione

60 g cukier

1 szt. jajko

1 szcz. sól

150 g cukier puder

2 łyżeczka kakao decomorreno

5 łyżka woda

Przygotowanie


1

Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj 2 łyżki cukru oraz drożdże i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.

2

Mąkę przesiej, dodaj kakao (30g) oraz cukier i sól, wymieszaj.

3

Dodaj jajko, roztopione masło oraz mleko z drożdżami.

4

Połącz wszystkie składniki i wyrabiaj przez kilka minut ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką haka do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto będzie dosyć luźnie, początkowo może się bardzo kleić. Po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne.

5

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość (na około 1,5h).

6

Po wyrośnięciu, wyłóż ciasto na blat przyprószony mąką, ugnieć na płaski placek.

7

Wycinaj za pomocą szklanki/kieliszka lub foremki małe kółka.

8

Przykryj wykrojone pączki ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 25 minut.

9

Pączki smaż, z obu stron, na rozgrzanym oleju w temperaturze 175st. Wyciągaj na talerz przykryty papierowym ręcznikiem.

10

Po wystygnięciu pączki udekoruj lukrem, kolorowymi posypkami lub cukrem pudrem.

11

Pączki możesz szprycować dżemem lub innym ulubionym nadzieniem.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły